Netneutraliteit

T-Mobile mag online ‘datavrije’ – ofwel gratis – muziek blijven aanbieden

Telecomprovider T-Mobile mag doorgaan met het aanbieden van ‘datavrije’ muziek. Daarmee luister je naar diensten als Spotify of online radiostations, zonder dat de megabytes meetellen in de databundel. Dat heeft de Rotterdamse rechter donderdagmiddag besloten. Daarmee wordt een streep gehaald door de strikte Nederlandse opvatting van netneutraliteit; de Europese afspraken wegen zwaarder.

T-Mobile begon in oktober 2016 met het aanbieden van datavrije muziek. Webdiensten voortrekken mag volgens de Nederlandse wet niet. Daarom legde toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) T-Mobile in december een dwangsom op van 50.000 euro per dag. T-Mobile ging tegen dat besluit in beroep.

De provider beriep zich op Europese regels die zero rating (gratis gebruik) onder bepaalde voorwaarden wel toestaan. „Wij konden het simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag”, laat T-Mobile in een reactie weten. Ook de rechter acht het Nederlandse verbod op zero-rating in strijd met Europese netneutraliteitsverordening.

De telecomprovider geeft alle muziekaanbieders de mogelijkheid om mee te doen met het datavrije aanbod. Desalniettemin doen er nu maar dertig mee en ontbreken Apple Music bijvoorbeeld en Google Play Music.

De ACM heeft nog geen beslissing genomen of er nog een tweede onderzoek komt dat kijkt of datavrije muziek wel mag volgens de Europese normen. „We hebben nog ruim de tijd (zes weken) om te besluiten we in beroep gaan. Wij zullen daarvoor eerst het besluit zorgvuldig moeten bestuderen”, meldt de toezichthouder.

Onduidelijk is of nu ook de Nederlandse wet veranderd moet worden - ook het Ministerie van Economische Zaken laat weten de uitspraak eerst te willen bestuderen.