Miljardairslijst Forbes

De 200 rijkste Russen zijn 100 miljard dollar rijker, ondanks sancties

Honderd miljard dollar kregen ze er het afgelopen jaar bij, de rijkste mannen van Rusland. Samen zijn ze nu goed voor 460 miljard dollar (427 miljard euro). Dat blijkt uit de top-200 van rijkste Russen die de Russische editie van het tijdschrift Forbes donderdag publiceerde.

En ook hun aantal nam fors toe: telde Rusland in 2016 nog 77 zogeheten ‘dollar-miljardairs’, inmiddels zijn het er 98. Energie, mijnbouw en metaal blijken de meest lucratieve sectoren. Met een vermogen van 18,4 miljard dollar voert Leonid Michelson, eigenaar van Ruslands grootste private gasproducent Novatek, de Forbes-lijst aan. Hij wordt gevolgd door Aleksej Mordasjov van metaalbedrijf Severstal (17,5 miljard). Op drie staat staalgigant Vladimir Lisin, die zijn vermogen in een jaar bijna wist te verdubbelen naar 16 miljard dollar.

Michaïl Fridman, eigenaar van Alfa-Bank, zakte naar een zevende plaats op de lijst. De prijs voor een plaatsje bij de eerste tien steeg dan ook fors: van 8,7 naar 12,4 miljard dollar. „Nooit was het toegangsbewijs voor een plaatsje op de Forbes-lijst zo duur”, schrijft het blad.

Grootste stijger op de lijst is Arkadi Rotenberg, die maar liefst 36 plaatsen opschoof. De bouwmagnaat en goede vriend van president Poetin staat al sinds 2014 op de westerse sanctielijst, maar dat lijkt weinig invloed te hebben op zijn vermogen. De Doema nam in maart een wet aan die door sancties getroffen personen vrijstelt van belasting over hun buitenlandse vermogen.

De 32-jarige Pavel Doerov maakte zijn entree op de lijst met 950 miljoen dollar. Hij verliet Rusland in 2014, nadat hij de aandelen van zijn succesvolle socialemediabedrijven onder dwang moest verkopen.

De rijkdommen staan in schril contrast tot de armoede in Rusland. Het deel van de bevolking dat onder de armoedegrens (253 euro per maand) leeft, steeg volgens opiniebureau VCIOM in 2016 naar een recordhoogte van 40 procent.