Ajax ontmoet Lyon in halve finale Europa League

De wedstrijd is een dag vervroegd naar 3 mei omdat de wedstrijd samen zou vallen met de Dodenherdenking in Amsterdam.

Foto Jean-Christophe Bott/EPA

In de halve finales van de UEFA Europa League speelt Ajax tegen Olympique Lyon. De andere wedstrijd gaat tussen Celta de Vigo en Manchester United. Dat bleek vrijdag tijdens de loting in het Zwitserse Nyon.

De wedstrijden worden gespeeld op 4 en 11 mei. Ajax begint thuis echter op 3 mei om 18:45 uur. De wedstrijd is een dag vervroegd omdat de wedstrijd samen zou vallen met de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Van der Laan heeft de club laten weten dat hij het niet ziet zitten dat het centrum tijdens de dodenherdenking bevolkt wordt door voetbalsupporters. De UEFA willigde daarop het verzoek in om de wedstrijd te verplaatsen.

Dat heeft niet alleen te maken met een tekort aan agenten, die het centrum vrij zouden moeten houden als de kransen op de Dam worden gelegd en er twee minuten stilte wordt gehouden. De burgemeester vindt het in het algemeen ongepast als die dag een wedstrijd in Amsterdam wordt gespeeld, aldus een woordvoerder.

Ajax haalde gisteravond voor het eerst in twintig jaar de laatste vier in een Europees bekertoernooi door in de kwartfinales Schalke 04 over twee duels te verslaan. De nummer twee van de eredivisie stond nog maar met tien spelers op het veld toen het in de tweede helft van de verlenging terugkwam van een achterstand van 3-0 (3-2). Ajax neemt momenteel de 28ste plaats op de clubranglijst van de UEFA in.

Olympique Lyon staat momenteel 25ste op de UEFA-clubranglijst en vierde in de Franse competitie. Vorig jaar eindigden de Fransen als tweede in de nationale competitie. In deze Europa League-reeks versloeg Lyon AZ over twee wedstrijden met 11-2.

Lees ook: Europees succes Ajax biedt perspectief

Vervolgens won Lyon van AS Roma in een tweeluik met 5-3 en moesten er in de kwartfinale tegen Besiktas strafschoppen genomen worden om een winnaar aan te wijzen. In Istanbul werd het net als bij Olympique Lyon 2-1. In de verlenging veranderde die stand niet en na een spannende penaltyserie konden de Fransen juichen.

Ajax bewaart goede herinneringen aan de vier voorgaande ontmoetingen met Olympique Lyon. De club uit Amsterdam ontmoette de club vier keer eerder. Dat leverde twee overwinningen en twee gelijke spelen op.

De finale van de Europa League wordt op 24 mei in de Friends Arena in Stockholm gespeeld.

Champions League

Real Madrid speelt in de halve finale van de Champions League tegen Atlético Madrid. De andere wedstrijd gaat tussen AS Monaco en Juventus. De wedstrijden in de halve finale worden op 2 en 3 mei gespeeld. Op 9 en 10 mei zijn de returns.

Real ontvangt stadsgenoot Atlético in Santiago Bernabéu, een week later volgt de return in Vicente Calderón. AS Monaco opent thuis, in het Stade Louis II, tegen Juventus, de week erna spelen de ploegen in Turijn. De finale is op 3 juni in het Millennium Stadium in Cardiff.

Twitter avatar GracenoteLive Gracenote Live Juventus eliminated Monaco on both occasions they met, both in CL:
1998 SF
2015 QF

Er komt dit jaar dus geen Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. De Madrileense clubs stonden in 2014 (Lissabon) en 2016 (Milaan) tegenover elkaar in de finale. Beide keren won Real Madrid.

Twitter avatar GracenoteLive Gracenote Live Real Madrid have won all 4 ties v Atletico in Europe, all in CC/CL:
1959 SF
2014 Final
2015 QF
2016 Final

Juventus ging woensdag ten koste van FC Barcelona door. AS Monaco wist Borussia Dortmund ruim achter zich te laten. Stadgenoten Atlético Madrid en Real Madrid plaatsten zich dinsdag al voor de halve finales van het belangrijkste Europese clubtoernooi, ten koste van respectievelijk Leicester City en Bayern München.

    • Bas Tooms