Judoka Van Dijke verrast met EK-goud

Het is het debuut voor de 21-jarige Sanne van Dijke op een Europees Kampioenschap.

Tijdens de finale van het EK judo in Warschau verslaat Sanne van Dijke (wit) haar tegenstander Giovanna Scoccimarro (blauw). Foto Bartlomiej Zborowski/EPA

Judoka Sanne van Dijke heeft vrijdag in Warschau zeer verrassend de Europese titel in de klasse tot 70 kilomgram veroverd. Het is haar debuut op een Europees Kampioenschap (EK).

De 21-jarige judoka, nummer negentien op de wereldrangslijst, was in de finale te sterk voor de 19-jarige Duitse Giovanna Scoccimarro. Dat is de nummer vier van de wereld. Van Dijke won met twee waza-ari’s. Op weg naar de finale versloeg ze ook zeer jonge tegenstanders. De 19-jarige Michaela Polleres, de 20-jarige Szabina Gercsák en de evenoude Marie Eve Gahié.

Frank de Wit verliest gevecht om brons

Judoka Frank de Wit heeft net naast een medaille gegrepen op het EK in de klasse tot 81 kilogram. In de strijd om brons verloor hij tijdens de golden score in een houdgreep van de Rus Aslan Lappinagov. De voormalig wereldkampioen bij de junioren was het toernooi heel goed begonnen. Hij won zijn eerste drie partijen op ippon, maar in de halve finale moest bij buigen voor de Russische judoka Alan Choebetsov.

    • Huib de Zeeuw