Huizenprijzen

Sterkste prijsstijging van koopwoningen in vijftien jaar

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 7,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in 15 jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag. Sinds juni 2013, het dieptepunt op de koopwoningmarkt, zijn de prijzen met gemiddeld 16,4 procent gestegen. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 is het prijsniveau nog 8,6 procent lager. In alle provincies waren de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Bovengemiddeld stegen de huizenprijzen in Noord-Holland (10,5 procent), Zuid-Holland (7,4) en Utrecht (8,6). In vrijwel alle grote steden liggen de prijzen weer boven het niveau van voor de financiële crisis van 2008, uitgezonderd Den Haag. In Amsterdam namen de verkopen in een jaar 19 procent af, maar stegen de verkoopprijzen 20 procent. (NRC)