Hebzucht, niet terreur motief bij bom spelersbus

Borussia Dortmund De politie heeft een Russisch-Duitse man opgepakt in verband met de aanslag vorige week op de spelersbus van Bundesligaclub.

Deze week reconstrueerden experts de aanslag op de spelersbus.
Deze week reconstrueerden experts de aanslag op de spelersbus. Foto Thilo Schmuelgen/Reuters

Het was geen terrorisme, maar hebzucht. De bomaanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, op 11 april, is volgens de Duitse politie gepleegd door een man die wilde speculeren op een koersval van het aandeel van de club. De Russisch-Duitse verdachte is vrijdagochtend vroeg door een speciale politie-eenheid in Tübingen gearresteerd.

Al een week had de politie de verdachte, de 28-jarige Sergej W., in het vizier. Op de dag van de aanslag logeerde hij al enkele dagen in het spelershotel L’Arrivée, in Dortmund, vanwaar de bus met de spelers om kwart over zeven ’s avonds vertrok naar het stadion voor een Europees bekerduel tegen Monaco. Al in maart had de man een kamer aan de voorkant gereserveerd, met uitzicht op de weg waarover de bus zou vertrekken.

Per internet, via het IP-adres van het hotel, kocht de man 15.000 put-opties op het aandeel BVB (Borussia Dortmund). Bij een scherpe koersval zou hij daarmee veel geld kunnen verdienen – in de Duitse pers is sprake van 4 miljoen euro. Om de opties te kunnen kopen, had hij bij een bank krediet opgenomen.

Drie explosieven in een heg

Langs de kant van de weg waren in een heg over een afstand van twaalf meter drie explosieven verstopt, die afgingen toen de bus voorbijreed. De bommen waren voorzien van metalen pinnen, die bij de explosies in het rond vlogen.

Eén speler, Marc Bartra, werd gewond aan zijn hand en arm. Een motoragent die de bus begeleidde, liep gehoorschade op en een shock. Een van de pinnen boorde zich in een hoofdsteun in de bus. Maar veel stukken metaal vlogen over de bus heen, mogelijk omdat het middelste van de drie explosieven op één meter hoogte was geplaatst.

Had de aanslag meer slachtoffers onder de spelers gemaakt, dan was de koers van het aandeel vermoedelijk gekelderd. Maar nu bleef het verlies beperkt. De volgende dag was de koers op het dieptepunt 2 procent gedaald. De dag werd zelfs afgesloten met lichte winst. Vanuit de financiële sector werd de politie gewezen op de verdachte aankoop van de opties.

Mogelijk heeft de man de explosieven vanuit zijn hotelkamer met een zender of mobiele telefoon tot ontploffing gebracht. Meteen na de aanslag werden bij de gehavende bus drie gelijkluidende brieven aangetroffen, die de indruk moesten wekken dat het een terreurdaad van IS was. In de aanhef werd Allah aangeroepen en werd gedreigd met nieuwe aanslagen in ‘kruisvaardersnaties’.

Deskundigen stelden al snel vast dat bepaalde formuleringen niet strookten met de gebruiken en het taalgebruik van IS. Een radicale moslim die werd opgepakt, bleek niets met de zaak te maken te hebben. Op internet verscheen een brief die de indruk moest wekken dat uiterst links achter de aanslag zat, bij een krant kwam een brief binnen die van uiterst rechts leek te komen. Over banden van de verdachte die nu is opgepakt met enige extreme politieke of religieuze beweging is niets bekend.