Geheime diensten vrezen hacks Britten bij Brexit-overleg

digitale spionage

De Britse inlichtingendienst GCHQ, die bekendstaat om zijn hack-successen, zal volgens Nederlandse collega’s moeilijk af te stoppen zijn.

Bij Nederlandse inlichtingendiensten bestaan zorgen dat de Britten de Brexit-onderhandelingen zullen hacken. De EU is vanwege de opzet van de onderhandelingen kwetsbaar voor digitale spionage van de Britten.

Dat zeggen goed ingelichte bronnen bij de overheid, die verwachten dat de Britten hun uiterste best zullen doen om via digitale spionage een onderhandelingsvoordeel te bereiken.

De Britse inlichtingendienst GCHQ, gespecialiseerd in het afluisteren van digitale communicatie, heeft als taak om ook het „economisch welzijn” van het Verenigd Koninkrijk te verdedigen. Bij de Brexit-onderhandelingen staat dat welzijn onbetwistbaar op het spel.

De hack-capaciteiten van GCHQ worden geroemd. De Britten hebben tijdens de klimaatconferenties zowel Cancun en Kopenhagen via digitale spionage onderhandelingsposities van andere landen proberen te achterhalen, zo blijkt uit de documenten die voormalig NSA-medewerker Edward Snowden in 2013 openbaar maakte.

Uit onderzoek van onder meer NRC, deels gebaseerd op de documenten van Snowden, bleek ook dat de Britten de computersystemen van een dochter van het Belgische telecombedrijf Belgacom vanaf 2011 waren binnengedrongen. Dit bedrijf verzorgt wereldwijd data- en telefoonverkeer voor 700 zakelijke klanten, waaronder 400 telecombedrijven zoals KPN en T-Mobile.

Het Nederlandse digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT ontdekte de besmetting van Belgacom-systemen. Directeur Ronald Prins zegt nu: „De mogelijkheid dat de Britten de Brexit-onderhandelingen hacken staat hoog op mijn lijstje. Ik ben er zeker van dat zij overal bij kunnen komen, en dat wij dat niet kunnen tegenhouden.”

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD wilden niet reageren op vragen over de kwetsbaarheid van de Brexit-onderhandelingen.

De Europese instantie die EU-instellingen bijstaat bij het op orde houden van hun digitale verdediging, gaat niet in op vragen over specifieke dreigingen.

Hacken bij Brexit pagina 10
    • Stokmans Derk