Formatieoverleg

Minder extra geld voor nieuw kabinet

Het komende kabinet kan minder geld uitgeven dan de onderhandelaars dachten. Dat komt door een aantal tegenvallers op de lopende begroting – zoals de verder dalende gasopbrengsten – en het wegwerken van lijken in de kast op bepaalde ministeries. Die onwelgevallige boodschap heeft demissionair minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dinsdag gegeven, zo vertelde informateur Edith Schippers donderdagavond op een persconferentie. Dijsselbloem was bij het formatieoverleg langsgekomen om een actuele stand van de overheidsfinanciën te geven.

Aan het begin van de formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks dacht men in de komende jaren nog over een groeiend overschot te kunnen beschikken: van 3,5 miljard euro dit jaar tot een kleine 11 miljard in 2021. Dat is niet allemaal uit te geven aan extra investeringen, waarschuwde Schippers. Hoe groot de tegenvaller precies is, wil zij niet zeggen. Eind mei rapporteert Dijsselbloem in de Voorjaarsnota de laatste gegevens.

Volgens Schippers zijn de gesprekken er door de tegenvaller „niet gemakkelijker op geworden”. Zij heeft wel het idee dat „iedereen aan tafel zit om er een succes van te maken” en dat dit ook mogelijk is. „Als het vertrouwen er niet was, zou een partij of ik het proces stoppen”, aldus de informateur na de besprekingen. Op de vraag of de partijen er samen uit gaan komen, antwoordde Schippers: „Ik heb het idee dat dit zeker wat kan worden, maar het kan ook hartstikke fout gaan.” Na volgende week gaan de onderhandelingen verder.

    • Philip de Witt Wijnen