Experiment geslaagd: Franse kunstenaar broedt eieren uit

Performance Abraham Poincheval zat als een moederkip op een broedstoel in een Frans museum. Na drie weken kropen de kuikens uit de eieren.

Foto Stephane de Sakutin/AFP

Kan een mens kippeneieren uitbroeden? De Franse performance-kunstenaar Abraham Poincheval onderzocht dat de afgelopen weken in het Parijse museum Palais de Tokyo. Hij sloot zich afgelopen 29 maart op in een glazen kooi en zat drie weken lang op een speciale ‘broedstoel’. Hij voorspelde dat het 21 tot 26 dagen zou duren voordat de tien eieren uit zouden komen en kreeg daarin gelijk. Donderdag 20 april kwamen de laatste kuikentjes ter wereld.

Via een livestream was te volgen hoe Poincheval een moederkip probeerde na te bootsen. Hij zat op een stoel met een gat erin en had een isolerende deken om zich heen gewikkeld. Het doosje met eieren hing onder het gat. Poincheval kon maximaal 30 minuten per dag van zijn stoel af om wat te eten. Slapen deed hij op de stoel.

In maart moest nog blijken of het experiment ging lukken: Deze Franse kunstenaar gaat een dozijn eieren uitbroeden

Het is niet de eerste keer dat de kunstenaar zichzelf vrijwillig beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Hij heeft bijvoorbeeld een tijdje in een gigantische plastic fles gewoond en vertoefde twee weken in een opgezette beer.

De kuikentjes zijn nu op weg naar Normandië, naar de boerderij waar Poincheval is opgegroeid.

    • Manouk van Egmond