Europa Kiest

Kunnen de eurofielen Brexit nog stoppen?

Kunnen de eurofielen Brexit nog stoppen?

Waar kunnen Europa-minnende Britten met hun stem terecht? De LibDems willen graag een Brexit voorkomen. De kans is klein dat zij stoomwals May van haar Brexitkoers kunnen krijgen, schrijft Melle Garschagen.

Verenigd Koninkrijk

Laatste peiling: Fillon loopt achterstand in

De laatste peiling voor de Franse verkiezingen, van Les Echos, brengt niet veel verrassingen: Fillon lijkt zijn achterstand in te lopen op Le Pen en Macron, het verschil is nog maar 1 of 2 procentpunt. Mélenchon zakt weer wat weg:

Frankrijk

Barack Obama wenst Macron alle succes

Een heel inhoudelijk gesprek voeren ze niet, althans niet in dit filmpje, maar toch een aardige stunt: Amerikaanse oud-president Barack Obama belt zijn Franse evenknie Emmanuel Macron (ook progressief ingesteld, kosmopolitisch) enkele dagen voor de verkiezingen op om hem succes te wensen. "Blijf vechten tot de laatste dag. Want het kan altijd nog mis gaan", waarschuwt Obama. "Dank, en we hebben nog wel contact over hoe we hierna verder gaan. Als ik de tweede ronde haal", reageert Macron.

Let’s keep defending our progressive values. Thank you for this discussion @BarackObama. pic.twitter.com/8rhNdHkLo8

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 20, 2017

Frankrijk

Fransen zien louter verval maar blijven toch trots op hun land

Fransen zien het leven somber in. In geen ander Europees land hebben inwoners minder vertrouwen in de toekomst. Uit een wereldwijde peiling van opiniebureau Gallup bleek in 2011 dat Fransen zelfs minder optimistisch over het welvaren van hun land zijn dan inwoners van Irak en Afghanistan. Boeken over deze breed gevoelde malaise en het sentiment van déclin (verval) zijn steevast bestsellers. Correspondent Peter Vermaas zet er vier op een rij.

Frankrijk

Franse campagne eindigt met terreur

Terrorisme was eigenlijk nauwelijks een thema in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. Ondanks de golf aanslagen waarbij in 2015 en 2016 meer dan 230 mensen om het leven kwamen, bleek voor kiezers en hun kandidaten de kwakkelende economie een veel belangrijker onderwerp. Maar in de laatste dagen voor de eerste stemronde van zondag heeft terreur zichzelf alsnog uitgenodigd, met een schietpartij op de Champs-Élysées.

Wat de terugkeer van terrorisme als centraal thema voor gevolgen heeft voor het stemgedrag van de Fransen is niet meteen duidelijk. Alleen Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National en François Fillon van de centrum-rechtse Republikeinen spraken de laatste weken geregeld over de terreurdreiging. De sociaal-liberaal Emmanuel Macron, tot nu toe koploper in de peilingen, legde de nadruk op de economie en onderwijs.

Nog voordat het nieuws over de gebeurtenissen op „la plus belle avenue du monde” de kandidaten in de tv-uitzending had bereikt, constateerde Le Pen dat „veiligheid en terrorisme totaal afwezig zijn in deze campagne”. Vrijdag koos ze frontaal de aanval: „Alles is er sinds tien jaar aan gedaan om de oorlog tegen terrorisme te verliezen”, zei ze.

Frankrijk

Waar is het zelfbewuste Frankrijk van de TGV gebleven?

In de jaren 80 was de TGV het uithangbord van Frans kunnen. Van technisch vernuft, van gewaagde styling. En van een innige band tussen staat en kapitaal, dat ook. De TGV was onmiskenbaar Frans én een symbool van de toekomst. De TGV was benijdenswaardig.

Waar is het zelfbewuste Frankrijk van de TGV gebleven, vraagt columnist Michel Kerres zich af. Het Frankrijk dat zo graag belangrijk wilde zijn in Europa, liefst net iets belangrijker dan Duitsland, maar op zijn minst gelijkwaardig aan de buur waarmee het zo’n bloedig verleden deelt. Hand in hand stonden kanselier Kohl en president Mitterrand op het soldatenkerkhof Douaumont bij Verdun. Ook in de jaren 80. Een ijzersterk teken van verzoening, van optimisme voor een heel continent.

Zondag gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde in de presidentsverkiezingen en heel Europa houdt de adem in. Wat gaan de Fransen doen met de erfenis van Douaumont en wanneer verrijken ze Europa weer eens met hun vernuft?

Frankrijk

Nog twee dagen tot de Franse verkiezingen

Met nog twee dagen te gaan voor de Franse verkiezingen (eerste ronde) openen we een nieuw Europa Kiest-blog. Het vorige blog is hier terug te lezen.