Verdachte aanslag spelersbus wilde aandeel Borussia doen kelderen

Van een terreurmotief lijkt geen sprake: de man zou met de aanslag de beurswaarde van de voetbalclub willen manipuleren.

Foto EPA/FRIEDEMANN VOGEL

De Duitse politie heeft een 28-jarige man aangehouden die wordt verdacht van de aanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, zo meldt het Duitse Openbaar Ministerie. Hij zou hebben gehandeld uit puur financiële overwegingen en van een terreurmotief is geen sprake. Volgens de aanklager had hij geen medeplichtigen.

Vorige week dinsdag ontploften drie bommen bij de spelersbus van Borussia Dortmund. De ploeg was toen net onderweg van hotel L’Arrivée naar het eigen stadion voor de kwartfinale tegen AS Monaco in de Champions League. Een politieagent en speler Marc Bartra liepen daarbij verwondingen op.

Lees ook deze reportage: De Borussia-fans zijn niet bang. Wel aangeslagen

Verdachte zat in zelfde hotel als spelers

De man die is opgepakt zou Sergei V. zijn, een Rus die in de omgeving van Tübingen woont. Hij zat tijdens de aanslag in hetzelfde hotel als de spelers van Borussia Dortmund. In maart had hij al een kamer geboekt, van 9 tot 13 april en van 16 tot 20 april. Op het moment dat hij boekte waren alleen de speeldata bekend, niet wanneer de thuiswedstrijd van Borussia Dortmund werd gespeeld.

Vanuit het hotel kon de Rus de gang van de spelersbus exact volgen om de bommen op het juiste moment af te laten gaan. De explosieven waren in een heg verborgen over een lengte van twaalf meter en bevatten ijzeren pinnen van zeven centimeter. Een zo’n pin is in de hoofdsteun van een stoel gevonden. Dat het aantal slachtoffers zo laag ligt, komt doordat de tweede bom te hoog was bevestigd.

Speculeren op koersval

De motieven van de verdachte zijn puur financieel. Door een aanslag op het voetbalteam te plegen, speculeerde de Rus op een koersval van het aandeel Borussia Dortmund op de beurs. Met zogenaamde put opties kon de verdachte geld verdienen aan zo’n koersval. Hoe hoger het aantal slachtoffers, des te hoger ook zijn winst zou zijn, schrijft het OM.

De Rus kocht 15.000 van dergelijke opties op de dag van de aanslag, terwijl hij in het hotel van de spelers verbleef. De politie heeft het IP-adres van die aankoop weten te herleiden. De beoogde koersval is uitgebleven; het aandeel daalde na de aanslag met slechts 3,5 procent en de dag werd zelfs afgesloten met een lichte winst. Of de verdachte ook gebruik heeft gemaakt van zijn opties, is niet bekend.

Snel twijfels over terreurmotief

De politie was aanvankelijk op zoek naar twee islamistische extremisten. Bij de bus werd namelijk een brief gevonden met de tekst “In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle”. Op internet verscheen echter een verklaring die uit extreem-linkse hoek leek te komen. Er ontstond al gauw twijfel over de authenticiteit van die berichten.

De op vrijdag aangehouden man was al een week bij de politie in het vizier. Hij is aangeklaagd voor poging tot moord, het illegaal vervaardigen van explosieven en het toebrengen van lichamelijk letsel.

    • Philippus Zandstra