In beeld

De lege A9 bij Badhoevedorp

Meer dan vijftig jaar raasde het verkeer dwars door Badhoevedorp, maar sinds twee weken kan je autoloze zondagje spelen op de snelweg A9.
Sinds vrijdagavond 7 april kun je er een speld horen vallen: de nieuwe A9 leidt het verkeer voortaan met een boog om het dorp.
Olivier Middendorp
De A9 liep tussen de knooppunten Raasdorp en Badhoevedorp dwars door Badhoevedorp.
Olivier Middendorp
Sinds enkele weken rijdt het verkeer in de richting van Haarlem om het dorp heen.
Olivier Middendorp
Sinds december was dat al het geval de andere kant op: richting Amstelveen.
Olivier Middendorp
Minister Schultz van Haegen opende de nieuwe weg maandag 10 april officieel nadat Rijkswaterstaat met de gemeente Haarlemmermeer en 130 bewoners vrijdagavond de weg ludiek afsloot door met drie bussen met Badhoevedorpers als laatste over de A9 te rijden.
Olivier Middendorp
De omlegging moet voor minder files en dus een betere bereikbaarheid van Schiphol en de regio Amsterdam zorgen. Door de lus om Badhoevedorp heen te leggen neemt de geluidoverlast voor de omwonenden af en verbetert de luchtkwaliteit.
Olivier Middendorp
De nieuwe snelweg A9 is breder dan de oude. De weg heeft nu drie permanente rijstroken per richting. Er zijn tien nieuwe viaducten aangelegd, een klaverblad vervangen en een nieuwe afrit voor bussen gemaakt. Een nieuwe asfaltlaag draagt bij aan minder geluidsoverlast.
Olivier Middendorp
Olivier Middendorp
Eerder stonden de nooddeuren van de geluidsschermen open en speelden de dorpelingen onbekommerd autoloze zondag op de oude A9, tot de aannemer de deuren dichtlaste. Maar als je, zoals deze jongen, een beetje moeite doet, kun je er zo op kruipen.
Olivier Middendorp
Alles oogt plotseling gedateerd: de smalle rijstroken, de ANWB-praatpalen, de geluidsschermen die nog figureerden in een filmpje van het Simplistisch Verbond over claustrofobie op de snelweg.
Olivier Middendorp
Het is een bizar gezicht: vier kilometer asfaltpiste die als een historisch relict het dorp in tweeën snijdt.
Olivier Middendorp
Uiterlijk februari 2019 moet de hele A9 gesloopt zijn, maar waarschijnlijk is hij sneller weg.
Olivier Middendorp
De bewoners houden er op 3 juni nog een festival: het Nowayfestival.
Olivier Middendorp