Autoloze zondagje spelen op de A9 in Badhoevedorp

Foto Olivier Middendorp

Meer dan vijftig jaar raasde het verkeer dwars door Badhoevedorp, maar sinds vrijdagavond 7 april kun je er een speld horen vallen: de nieuwe A9 leidt het verkeer met een boog om het dorp. Eerder stonden de nooddeuren van de geluidsschermen open en speelden de dorpelingen onbekommerd autoloze zondag op de oude A9, tot de aannemer de deuren dichtlaste. Maar als je, zoals het jongetje, een beetje moeite doet, kun je er zo op kruipen.

Het is een bizar gezicht: vier kilometer asfaltpiste die als een historisch relict het dorp in tweeën snijdt. Alles oogt plotseling gedateerd: de smalle rijstroken, de ANWB-praatpalen, de geluidsschermen die nog figureerden in een filmpje van het Simplistisch Verbond over claustrofobie op de snelweg.

Uiterlijk februari 2019 moet de hele A9 gesloopt zijn, maar waarschijnlijk is hij sneller weg. De bewoners houden er op 3 juni nog een festival: het Nowayfestival.

    • Tijs van den Boomen