Arkansas executeert eerste gevangene sinds 2005

Gevangene Ledell Lee stierf om 23.56 uur, vier minuten voordat zijn doodvonnis zou verlopen.

De afgelopen maand zijn veel mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de reeks executies. Foto AP

In de Amerikaanse staat Arkansas is voor het eerst in twaalf jaar tijd een gevangene geëxecuteerd. De voor moord veroordeelde Ledell Lee kreeg iets voor twaalven een dodelijke injectie ingespoten. Een uur voordat het doodvonnis van de staat zou verlopen oordeelde het hooggerechtshof dat Lees executie - die eerder deze week in een lokale rechtbank nog met succes was tegengehouden - toch mocht doorgaan.

De doodstraf voor Lee en vier andere gevangen werd woensdag nog opgeschort. Farmaceutisch bedrijf McKesson beweert dat de staat Arkansas onder valse voorwendselen medicijnen heeft gekocht die bij de vier nog geplande fatale injecties gebruikt zullen worden. Een lokale rechter gaf de fabrikant gelijk. Het Amerikaanse hooggerechtshof vernietigde dat oordeel alsnog donderdagavond.

Verlopen houdbaarheidsdatum

Arkansas wil de vier gevangenen voor het einde van de maand executeren omdat de houdbaarheidsdatum van het injectiemiddel verloopt. Het is nog onbekend wat de uitspraak van het hof betekent voor de overige executies. Gevangene Lee stierf volgens AP om 23.56 uur, vier minuten voordat zijn doodvonnis zou verlopen.

In de VS wordt de doodstraf steeds minder uitgevoerd. Veel farmaceutische bedrijven willen er niet mee geassocieerd worden, waardoor de injectiemiddelen die bij de executies gebruikt worden schaars zijn.

    • Guus Ritzen