Agent gedood in Parijs bij ‘waarschijnlijk’ terreurdaad

Schietpartij

Op de Champs-Élysées in Parijs heeft een man donderdagavond geschoten op agenten die een metrostation beveiligden.

De Champs-Élysées werd na de schietpartij geheel afgesloten.
De Champs-Élysées werd na de schietpartij geheel afgesloten. Foto Christian Hartmann / Reuters

Een politieagent is donderdagavond om het leven gekomen toen hij op de Champs-Élysées onder vuur werd genomen door een man met een automatisch wapen. Hij bewaakte op de populairste winkelstraat van Parijs een metrostation. Twee andere agenten raakten gewond. De dader, die volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken al schietend probeerde te ontkomen, is door de politie ter plaatse gedood.

De woordvoerder vond het „nog te vroeg om te spreken van een terroristische aanval”, maar al vrij snel na de schietpartij meldden Franse media dat het antiterreurparket is verzocht de zaak te onderzoeken. De handelswijze van de man roept sterke herinneringen op aan eerdere aanvallen op agenten en militairen in Frankrijk in de laatste maanden, onder andere bij het Louvre en op vliegveld Orly. De dader zou bovendien een bekende zijn van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI.

De schietpartij op een symbolische locatie als de Champs-Élysées („la plus belle avenue du monde”) komt vier dagen voor cruciale presidentsverkiezingen in een land dat sinds een golf terroristische aanslagen in 2015 en 2016 onder hoogspanning leeft. Eerder deze week maakte minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl al bekend dat dinsdag in Marseille een aanslag is verijdeld die verband zou hebben gehouden met de verkiezingen.

Om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft het Franse parlement eind vorig jaar ingestemd met verlenging van de noodtoestand tot eind juni. Het dreigingsniveau bleef de laatste maanden volgens de Franse autoriteiten onverminderd hoog en de vrees voor een aanslag rond de verkiezingen was groot. Kandidaten en hun bijeenkomsten worden streng beveiligd. Om de stembusgang zondag te beveiligen, zijn 50.000 agenten en soldaten op de been.

Tot laat op de avond was de Champs-Élysées volledig afgezet. Alle metrostations waren dicht. Mensen werden op sociale media opgeroepen het gebied rondom de Champs-Élysées te mijden. De Franse president François Hollande heeft op het Élysée een crisisvergadering ingelast. Wat de directe consequenties voor de verkiezingscampagnes zijn, is nog onduidelijk.

Franse presidentsverkiezingen pagina 4-6
    • Maarten Back
    • Peter Vermaas