Analyse

Trumps armada stoomde niet op naar Noord-Korea, maar ging naar het zuiden

Was er dit weekend sprake van Amerikaans verbaal powerplay of van gebrekkige geografische kennis? Die vraag komt op als het gaat om het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson.

Terwijl president Trump in een interview met Fox News had aangekondigd een ‘armada’ te sturen richting Noord-Korea en de vrees voor een escalatie dit weekend wereldwijd toenam, blijkt het vliegdekschip juist de andere kant op te zijn gevaren.

Dit weekend lag het in de buurt van Java – zo’n 5.000 kilometer ten zuiden van de Korea’s. Het Witte Huis verklaarde te hebben vertrouwd op het ministerie van Defensie, waar minister Jim Mattis had aangegeven dat er wel degelijk een vloot richting Noord-Korea ging.

Volgens Amerikaanse media ging het schip echter richting Australië voor oefeningen. Door de uitlatingen van Trump was het nieuws niet meer terug te draaien. De president zei ook: „Ik praat niet over mijn plannen; ik ben niet zoals Obama die aankondigt dat hij over vier maanden Mosul gaat aanvallen. Ik zeg alleen dit: we hebben een armada, erg krachtig. We hebben onderzeeërs, erg krachtig. We hebben het beste leger ter wereld.”

De marine publiceerde zaterdag zelf foto’s van de USS Carl Vinson en andere marineschepen die door de Straat van Soenda bij Indonesië voeren. Dat was de verkeerde kant op.

Inmiddels vaart het vliegdekschip en de rest van de ‘armada’ wel richting Noord-Korea zo maakte het Witte Huis bekend. Er was sprake van „miscommunicatie” tussen het Witte Huis en Defensie, erkent de Amerikaanse regering. (NRC)