TMG krijgt Belgische topman na overname

Telegraaf Media Groep Aandeelhouders van TMG kunnen vanaf donderdag hun aandelen aanbieden aan Mediahuis.

Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen.
Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen. Foto Jonas Roosens/ANP

Telegraaf Media Groep (TMG) krijgt een Belgische topman als het Belgische Mediahuis de nieuwe eigenaar is. Marc Vangeel wordt de bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van De Telegraaf. Vangeel werkt nu al bij Mediahuis. De financieel directeur wordt de Nederlander Koos Boot. Hij komt van drukkerij Roto Smeets.

Mediahuis en de Brabantse familie Van Puijenbroek, die TMG samen overnemen, hebben woensdagavond hun biedingsbericht gepubliceerd. Daarin staan de namen van de nieuwe bestuurders vermeld.

Met de publicatie van het biedingsbericht is het bod officieel ‘gelanceerd’. Vanaf donderdagochtend kunnen de aandeelhouders van TMG hun aandelen aanbieden. De deadline is op 15 juni aan het einde van de handelsdag. Mediahuis en de familie Van Puijenbroek bezitten al 60 procent van de aandelen TMG. Op 1 juni praten de aandeelhouders over het bod tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Het is echter onzeker of veel aandeelhouders hun stukken zullen aanbieden. Mediahuis en de Van Puijenbroeks bieden hen 6 euro per aandeel. Het is financieel aantrekkelijker om aandelen te verkopen aan Talpa, het bedrijf van mediamiljardair John de Mol. Talpa biedt 6,50 euro per aandeel. De Mol bezit al een kleine 29 procent van de aandelen en heeft aangekondigd zijn bod op TMG door te zetten.

De vorige bestuurders van TMG, topman Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp, zijn geschorst door de raad van commissarissen, omdat zij weigerden akkoord te gaan met een overname door Mediahuis. Van der Snoek en Epskamp wilden dat TMG verder zou onderhandelen met Talpa. Zij hebben geprobeerd hun schorsing bij de rechter ongedaan te maken, maar dat is mislukt.

Momenteel is Hans Bakker, oud-directeur van evenementencentrum RAI, interim-bestuurder van TMG. Als Mediahuis de overname heeft afgerond, zit zijn klus erop.

Beoogd topman Marc Vangeel werkte lange tijd bij Concentra, een van de grootaandeelhouders van Mediahuis. Vorige maand was hij al aangewezen om de overname van TMG voor Mediahuis te begeleiden. Toekomstig financieel directeur Koos Boot is accountant. Eerder was hij onder meer financieel directeur bij uitgeverij Wegener. Dat bedrijf is inmiddels overgenomen door De Persgroep, de grote Belgische concurrent van Mediahuis.