De Thuiskok: Calamaris uit Spanje

Of Nederlanders inktvis lekker vinden of niet wordt volgens mij voor velen bepaald door het moment waarop ze voor het eerst calamaris eten. De inktvisringetjes kun je bijna overal ter wereld als snack, borrelhap of lunch krijgen, maar er zitten grote verschillen tussen wat men serveert. Zo at mijn vriendin haar eerste ringetjes op de beroemde Pier 39 in San Francisco. Ze kan nog beschrijven hoe het vet van het dikke beslag met elastiek afdroop; ze is geen fan dus. Ik daarentegen at mijn eerste calamaris aan het strand van de Costa Blanca in Spanje. Dunne, malse en krokantje ringetjes, afgetopt met een beetje zout en citroen. Dat laatste recept leg ik aan u voor. Inktvis is tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar, van de grote supermarkt tot de visboer. Een laatste tip: keert u de ringetjes binnenstebuiten, dan wordt het resultaat veel malser.

Schep de bloem, paprikapoeder, peper en zout door elkaar. Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Wentel de calamaris door het bloemmengseltje en frituur de inktvis zo’n 3-4 minuten. Laat uitlekken op een vel keukenrol. Doe voor de aïoli alle ingrediënten bij elkaar in een maatbeker. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek deze terwijl je hem laat malen zachtjes omhoog tot je een smeuïge aïoli hebt. Serveer de gefrituurde calamaris met partjes citroen en de verse aïoli.