OM moet strafrechtelijk onderzoek doen naar NAM

Gasbevingen Het hof eist een onderzoek. De vraag: heeft de NAM bewoners in Gronings bevingsgebied in levensgevaar gebracht?

Het beschadigde dorpshuis van het dorpje Leermens
Het beschadigde dorpshuis van het dorpje Leermens Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Er moet toch een strafrechtelijk onderzoek komen naar de vraag of bewoners van beschadigde huizen in levensgevaar zijn gebracht door de gasboringen in Groningen. Het Openbaar Ministerie moet daartoe een onderzoek instellen naar de Nederlandse Aardolie Maatschappij, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden donderdag besloten.

Volgens het hof zijn er aanwijzingen dat de NAM met het boren naar gas zoveel schade aan woningen heeft aangericht dat er mogelijk sprake was van levensgevaar. Het hof stelt dat „een onderzoek naar de bewijsbaarheid van dat feit ten onrechte achterwege [is] gebleven”. „Een dergelijk onderzoek moet nu eerst worden verricht, waarna definitief kan worden beoordeeld of vervolging moet plaatsvinden.”

De Groninger Bodem Beweging en enkele individuen hadden via een zogeheten artikel-12-procedure geklaagd over het feit dat het OM besloot geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. Normaal gesproken bepaalt het OM zelf of het tot vervolging overgaat, maar de rechter kan het OM daar via een artikel-12-procedure ook toe dwingen.

Gerard Spong, advocaat van de Groninger Bodem Beweging, zei eerder over zijn besluit om aangifte te doen tegen de NAM: „De NAM heeft door het willens en wetens blijven boren in Groningen, terwijl zij donders goed doorhad welke risico’s daarmee waren gemoeid, talloze mensenlevens in gevaar gebracht.” Een eerdere poging het OM tot vervolging te dwingen, mislukte. Spong kondigde toen aan desnoods door te procederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, als er geen strafzaak tegen de NAM zou komen.

Afgelopen dinsdag besloot demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verminderen om te kijken of dat voor minder aardbevingen zorgt.