Nederlandse ‘Home Alone’ in virtual reality

Locatie is alles in een virtual reality-film. Virtual reality (VR) geeft de kijker de ervaring fysiek op een plek aanwezig te zijn, dus moet de getoonde omgeving wel een beetje boeiend zijn. Dat principe hebben de makers van High Five goed begrepen: de familiefilm, geregisseerd door Frank Lammers, speelt zich af in het Gelderse Kasteel Vorden. Als kijker dwaalt je blik regelmatig af naar een harnas aan de muur terwijl door het beeld een Laurel en Hardy-achtige achtervolging plaatsvindt.

In High Five, die vanaf deze week draait in de VR Bioscoop in Amsterdam, hebben twee klunzige boeven het gemunt op de laatste uitvinding van de jonge uitvindster Frederique. Ze proberen hun slag te slaan als haar ouders weer eens van huis zijn. Frederique probeert met hulp van door haar ontworpen apparaten uit handen te blijven van de schurken, gespeeld door Frank Lammers en Stefan de Walle. Het voor alle leeftijden toegankelijke verhaaltje, geïnspireerd op Home Alone, levert gelukkig echt grappige momenten op. Zo speelt Daan Schuurmans een glansrol als boze vader die regelmatig wordt bekogeld door de apparaten van dochterlief.

High Five is een mijlpaal voor de zeer prille Nederlandse VR-industrie. Niet eerder speelde zo’n beroemde cast in een VR-film, die ook nog eens een beroemde regisseur heeft. Het levert geinige momenten op, al vraag je je soms wel af waarom de film zo nodig in VR moest worden opgenomen.