Nederland ontbiedt ambassadeur Eritrea

Dat zei minister Asscher in de Tweede Kamer. Een conferentie van Eritrese jongeren werd vorige week verboden in Veldhoven.

ME bij het conferentiecentrum in Veldhoven waar Eritreeërs een bijeenkomst wilden organiseren.
ME bij het conferentiecentrum in Veldhoven waar Eritreeërs een bijeenkomst wilden organiseren. Foto Niels Wenstedt/ANP

De Eritrese ambassadeur in Nederland moet vrijdag op het matje komen. Dat heeft demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) woensdagavond laten weten aan de Tweede Kamer. Het ontbieden van de ambassadeur is bedoeld “om onze zorgen over te brengen”, aldus Asscher.

Afgelopen week stond in Veldhoven een conferentie gepland van de jongerenbeweging van de Eritrese regeringspartij, de enige partij die in Eritrea is toegestaan. Daar zou onder meer Yemane Gebreab, adviseur van de Eritrese president Isaias Afewerki, een toespraak houden. Afewerki regeert zijn land met zeer harde hand, tegenstanders worden onderdrukt.

Lees ook over Gebreab: Diplomaat namens een omstreden regime

Na betogingen van tegenstanders van het Eritrese regime besloot burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Veldhoven de conferentie te verbieden. Door de betogingen, waarbij honderd mensen werden opgepakt, kwam de openbare orde volgens de burgemeester in gevaar. In een kort geding bepaalde de rechter dat het verbod terecht was.

Volgens de demonstranten zouden Eritreeërs op de conferentie opgeroepen worden om landgenoten in de gaten te houden die kritisch zijn op de regering. Voorafgaand aan de conferentie gingen aanhangers van het regime bij Eritreeërs langs om 50 euro op te halen. Wie niet zou betalen, zou volgens demonstranten op een zwarte lijst komen. Ook zou familie die nog in Eritrea woont dan worden bedreigd.