Kwartaalcijfers

Herstel van buffers bij de grootste pensioenfondsen

Door het verdere herstel van de wereldeconomie hebben ook de grootste pensioenfondsen van Nederland zich financieel verder hersteld. De lichte stijging van de rente en van het rendement op beleggingen hebben de buffers iets aangevuld. Zo zijn het vermogen en de verplichtingen van de fondsen meer in evenwicht. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de vijf grootste pensioenfondsen donderdag bekend hebben gemaakt. De dekkingsgraden (de verhouding tussen de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen en het vermogen) schommelen bij vier van de vijf (ABP, Zorg en Welzijn, PMT en PME) tegen de 100 procent. Het pensioenfonds Bouw presteert nog beter. Het scenario van korten op de pensioenen, dat vorig jaar dreigde, raakt steeds verder uit beeld – al is het niet helemaal weg, zeggen de fondsen voorzichtig. (NRC)