Rekenkamer Rotterdam kreeg gevraagde notitie niet

De opgedoken notitie strookt met de conclusie van de rekenkamer over maatschappelijk vastgoed.

Luchtfoto van het centrum, de stad, de straten, haven, hoogbouw in Rotterdam.
Luchtfoto van het centrum, de stad, de straten, haven, hoogbouw in Rotterdam. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een belangrijke notitie aan de gemeentedirectie over de zeer problematisch verlopen invoering van computersysteem Oracle bij de afdeling Vastgoed van de gemeente Rotterdam is ondanks dringend verzoek niet ter beschikking gesteld aan de rekenkamer. Het gaat om een zogeheten ‘readiness assessment’ van december 2012. Daaruit bleek dat overgaan op dit it-systeem in januari 2013 onaanvaardbare risico’s met zich meebracht.

De rekenkamer had meermalen naar die beoordeling gevraagd bij de voorbereiding van zijn rapport over het beheer van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed dat hij deze week publiceerde. Deze weken zijn ook de verhoren in de enquête over de fraude met Waterfront, het pand aan de Boompjeskade waar de gemeente 7,7 miljoen aan valse facturen betaalde. „Als we de notitie wel hadden gekregen, hadden we zeker doorgevraagd naar de maatregelen van de gemeente om die risico’s te beheersen”, zegt Paul Hofstra, directeur van de rekenkamer.

De nu opgedoken notitie strookt met de conclusie van de rekenkamer: „dat het beheer van het maatschappelijk vastgoed niet op orde was”, zegt Hofstra. „Daardoor kon de Waterfront-fraude ontstaan.” Onduidelijk is waarom de gevraagde notitie de rekenkamer nooit bereikt heeft. „Er raken zo vaak stukken kwijt bij de gemeente” zegt Hofstra.

De notitie waar het om gaat: