Twee jaar voorwaardelijk geëist tegen gouverneur Jakarta

Gouverneur Ahok zou zich blasfemisch hebben uitgelaten over de Koran.

Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, ook wel bekend als Ahok.
Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, ook wel bekend als Ahok. Foto Tatan Syuflana/AFP

Indonesische aanklagers hebben donderdag twee jaar voorwaardelijk geëist tegen de gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama. Dat meldt persbureau Reuters. Tegen Purnama loopt in het voornamelijk islamitische Indonesië een blasfemiezaak. Purnama, ook wel bekend als Ahok, verloor woensdag bij verkiezingen volgens de exitpolls waarschijnlijk zijn positie.

Op blasfemie staat in Indonesië een celstraf van maximaal vijf jaar. De rechter zal in de komende weken een uitspraak doen in de zaak. Als Ahok wordt veroordeeld, zou hij een jaar de cel in kunnen verdwijnen als hij opnieuw de fout in gaat.

Lees ook: Verlies Ahok in Jakarta is triomf radicale moslims

De zaak rond Ahok is deel van een aanhoudende strijd tussen gematigde en radicale moslims in Indonesië. Hij werd in september gefilmd toen Ahok zijn toehoorders vertelde dat ze worden “misleid” door zijn tegenstanders, die beweren dat de Koran voorschrijft dat moslims geen niet-moslim als leider mogen hebben. Radicale moslims reageerden woedend. Ahok bood zijn verontschuldigingen aan, maar het was al te laat. Er braken grote protesten uit.

Lees ook: Waarom de christelijke houwdegen verliest van zijn moslimuitdager

Na druk vanuit de fundamentalistische gemeenschap opende de Indonesische regering een onderzoek naar Ahok. Daarop volgde zowel vervolging als een uitreisverbod.