Brussel trekt EU-agentschappen terug uit Londen, Amsterdam wil profiteren

Brexit Nederland wil het nu nog in Londen gevestigde EU-agentschap voor medicijnen overnemen. De strijd om de Brexit-buit is begonnen.

Nog voor de Britten goed en wel uit de Europese Unie zijn, stapt de EU al uit het Verenigd Koninkrijk. Brussel wil twee in Londen gevestigde EU-agentschappen zo snel mogelijk terughalen, en de definitieve ‘Brexit’ in medio 2019 niet afwachten.

Met de twee agentschappen, voor de financiële en de farmaceutische sector, zijn ruim duizend goedbetaalde banen gemoeid. EU-lidstaten staan er al voor in de rij: donderdag lanceerde Nederland Amsterdam als kandidaat voor het Europees Geneesmiddelenbureau, het EMA, goed voor 900 banen. Frankrijk heeft Lille naar voren geschoven.

Alsof de pil nog niet bitter genoeg is, worden de Britten ook geacht alle verhuiskosten te betalen, meldt nieuwssite Politico donderdag. Uit een intern document, met richtlijnen voor de aanstaande Brexit-onderhandelingen, blijkt dat de Europese Commissie niet van plan is om de Britten te matsen. Eerder aangegane (financiële) verplichtingen moeten volledig worden nagekomen, en „in euro’s worden vastgesteld”, om te voorkomen dat ze door wisselkoersschommelingen ‘verdampen’.

Donderdag maakte de Commissie bekend dat voorzitter Jean-Claude Juncker volgende week woensdag naar Londen gaat, op uitnodiging van de Britse premier Theresa May, om het Brexit-proces te bespreken. Hij zal worden vergezeld door EU-onderhandelaar Michel Barnier. Volgende week zaterdag komen 27 EU-leiders zonder May bijeen om op hoofdlijnen vast te stellen hoe ze de komende twee jaar willen onderhandelen.

Brexit moet pijn doen

EU-leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze er niet op uit zijn om Londen te straffen. Tegelijk moet de Brexit wel pijn doen, anders kan de EU net zo goed inpakken. „Als er een land de Unie verlaat, is er geen straf”, zei Barnier onlangs. „Maar we moeten rekeningen vereffenen. We zullen de Britten niet vragen om ook maar één euro te betalen voor iets waar ze als EU-lid niet zelf mee hebben ingestemd.”

Het EMA-kantoor in Londen, dat farmaceutische producten goedkeurt en controleert op veiligheid, ontvangt jaarlijks zo’n 36.000 nationale toezichthouders en wetenschappers, die allemaal moeten reizen, eten en slapen. De Europese Bankautoriteit (EBA), goed voor 160 banen, voert onder meer stresstesten uit in de financiële sector.

Vorige week zei Londens Brexit-onderhandelaar David Davis in dagblad Financial Times nog dat de agentschappen mogelijk behouden kunnen blijven. Hij zei ook dat ze onderdeel zijn van de bredere Brexit-onderhandelingen. Maar in de daaropvolgende dagen hielpen lidstaten en de Europese Commissie hem uit de droom. De regels schrijven voor dat EU-agentschappen alleen in EU-landen gevestigd kunnen zijn.

Premier Rutte prees Amsterdam donderdag aan in een brief aan de Europese Raad, het gremium van EU-leiders. „Met zijn uitstekende reisverbindingen en excellente werk- en leefomstandigheden” heeft de stad volgens hem alles wat het EMA-personeel nodig heeft. Volgens Rutte zou de verplaatsing van Londen naar Amsterdam ook minder ingrijpend zijn, omdat Nederland „een internationaal georiënteerde samenleving” is.