Miljoenenboete Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht

Odebrecht speelde een hoofdrol in de grootste smeergeldaffaire die Brazilië ooit gezien heeft.

Foto Nacho Doce/Reuters

De voorwaarden van de boete van 184 miljoen dollar (172 miljoen euro) die bouwbedrijf Odebrecht moet betalen in de Dominicaanse Republiek zijn woensdagavond bekrachtigd. Het Braziliaanse Odebrecht, dat centraal staat in een groot corruptieschandaal in eigen land, moet volgens persbureau Reuters in de nu bekrachtigde regeling een lijst aanleveren met namen van personen die steekpenningen hebben aangenomen.

Het bedrijf vormde samen met semistaatsoliebedrijf Petrobras en het petrochemische bedrijf Braskem een geheime drie-eenheid die vijf jaar geleden ruim 2 miljard euro aan smeergeld rondpompte, onder andere naar politici. Odebrecht heeft toegegeven aan politici in twaalf landen steekpenningen te hebben betaald.

Odebrecht onderhandelde het afgelopen jaar over een reeks van tien schikkingen met verschillende landen in Latijns-Amerika en Afrika.

De Dominicaanse procureur-generaal Jean Rodríguez noemde het “een enorme stap in de strijd tegen corruptie”. In december betaalde het bedrijf samen met Braskem een recordboete van 3,5 miljard dollar aan de Braziliaanse, Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. Volgens Reuters maakt Odebrecht zich zorgen over de aanstaande verkiezingen in de regio, die de verkoop van hun activa zouden kunnen vertragen. Daarom wil het bedrijf alles zo snel mogelijk afgehandeld hebben.

Schandaal

Odebrecht, Petrobras en Braskem werkten vijf jaar geleden aan verschillende megaprojecten in de aanloop naar zowel het WK voetbal (2014) als de Olympische Spelen (2016). Odebrecht stelde daarbij te hoge rekeningen op. De extra inkomsten sluisde het door naar invloedrijke politici. In ruil daarvoor kreeg Odebrecht nog meer bouwopdrachten. Politici financierden met het smeergeld hun verkiezingscampagnes

Lees ook: Nieuw onderzoek naar corruptie

Het bouwfraudeschandaal raakte vele hooggeplaatste politici in Latijns-Amerika. Het leidde indirect zelfs tot de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. In maart drong de Braziliaanse hoofdaanklager Rodrigo Janot erop aan een onderzoek te openen naar nog eens 83 politici, onder wie senatoren en vijf zittende ministers. Dat verzoek werd vorige week ingewilligd door het Hooggerechtshof.

De Braziliaanse president Michel Temer zei maandag dat deze ministers vanwege het onderzoek waarschijnlijk op zullen stappen. Het is een pijnlijk moment voor Temer, die al erg impopulair is in Brazilië: hij nam het roer over van Rousseff en zou zelf ook mogelijk betrokken zijn bij het schandaal. Een van de betrokken ministers is zijn stafchef en vertrouweling Eliseu Padilha.