Bonajo, Van Imhoff, Hamadeh en Zdjelar genomineerd voor Prix de Rome 2017

Kunstprijs De vier genomineerde kunstenaars voor de Prix de Rome krijgen een werkbudget waarmee nieuw werk ontwikkeld kan worden.

#+21., werk van de genomineerde Saskia Noor van Imhoff.
#+21., werk van de genomineerde Saskia Noor van Imhoff. Foto Gert Jan van Rooij, courtesy by Fons Welters

De beeldend kunstenaars Melanie Bonajo, Saskia Noor van Imhoff, Rana Hamadeh en Katarina Zdjelar zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2017. Zij zijn door de jury uitverkoren uit 111 voorgedragen kandidaten, meldt het organiserende Mondriaan Fonds.

Met een basisbudget van 7500 euro mogen de vier kunstenaars de komende maanden een nieuw werk uitvoeren, dat vanaf begin december tentoongesteld zal worden in de Kunsthal in Rotterdam. Later die maand wordt de winnaar bekend. Deze ontvangt 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Genomineerden

De jury noemt Melanie Bonajo (1978) een kunstenaar die „haar toeschouwers op een fysieke manier confronteert met hedendaagse dilemma’s en de relatie tussen mens, natuur en de menselijke natuur.” Saskia Noor van Imhoff (1982) wordt geroemd om de „compromisloze en intelligente manier waarop zij haar formele onderzoeken uitwerkt en de sensitiviteit van haar materiaalgebruik.” De oorspronkelijk Libanese kunstenaar Rana Hamadeh (1983) brengt „een dialoog op gang over kunst, (kunst)geschiedenis, en de toe-eigening daarvan.” De jury zegt verder onder de indruk te zijn van de manier waarop Katarina Zdjelar (1979) „taal benadert en daarmee onderwerpen als migratie aansnijdt.”

De jury van de Prix de Rome 2017 bestaat uit museumdirecteuren, curatoren en beeldend kunstenaars. Directeur van het Mondriaan Fonds Birgit Donker is juryvoorzitter. De Prix de Rome is de oudste kunstprijs in Nederland.

De vorige keer in 2015 won kunstenares Magali de Reus de Prix de Rome.