Bill O’Reilly weg bij Fox News na aantijgingen seksuele intimidatie

Kijkcijferkanon Bill O’Reilly.
Kijkcijferkanon Bill O’Reilly. FotoAFP

Bill O’Reilly, een van de invloedrijkste presentatoren op de Amerikaanse televisie, gaat weg bij Fox News. Dat heeft moederbedrijf 21st Century Fox woensdag bevestigd in een persbericht van één zin. Reden voor zijn vertrek zijn beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Het vertrek van O’Reilly hing al enkele dagen in de lucht. The New York Times onthulde de afgelopen weken dat de 67-jarige O’Reilly en Fox News schikkingen hadden getroffen met vijf vrouwen die de tv-persoonlijkheid beschuldigden van seksuele intimidatie en ander ongepast gedrag. In totaal betaalde de presentator zo’n 12,1 miljoen euro.

De schikkingen leidden tot woede bij vrouwelijke medewerkers van Fox News. Zij wezen de bedrijfstop erop dat toen Fox-oprichter Roger Ailes vorig jaar opstapte na een beschuldiging van seksuele intimidatie, Fox News een bedrijfscultuur beloofde van „vertrouwen en respect”.

Ondanks de schikkingen ontkent O’Reilly de vrouwen iets te hebben misdaan. Dat weerhield meer dan vijftig adverteerders er niet van de banden te verbreken met zijn show, The O’Reilly Factor. In een week verloor de show ruim de helft van zijn adverteerders, waaronder Mercedes-Benz, Hyundai en BMW.

O’Reilly, die gold als een scherpe politiek commentator, presenteerde zijn show twintig jaar lang. Een opvolger is nog niet bekend. (NRC)