In beeld

Belg Frederik Buyckx is ‘Photographer of the Year’

De Belgische fotograaf Frederik Buyckx is door de World Photography Organisation benoemd tot ‘Photographer of the Year’ voor zijn fotoserie “Whiteout”. De Britse fotograaf Martin Parr werd bekroond voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de fotografie. Bekijk hier alle prijswinnaars in de professionele categorieën.
Beeld uit de winnende fotoserie 'Whiteout'. In afgelegen gebieden in de Balkan, Scandinavië en Centraal-Azië domineren tijdens de winterperiode sneeuw en ijs het landschap en leven de bewoners geïsoleerd en in nauw contact met de natuur. Steven Buyckx: "De natuur ondergaat een merkwaardige transformatie wanneer de winter komt, wanneer sneeuw en ijs het landschap beginnen te domineren en wanneer mens en dier met het extreme weer moeten omgaan. De reeks legt deze strijd tegen verdwijning onder de loep."
Frederik Buyckx
Zelda Cheatle, juryvoorzitter: "Ik heb voor een serie landschappen gekozen om terug te keren naar de essentie van het kijken naar fotografie. Een landschap wordt vaak over het hoofd gezien, maar is centraal in ons bestaan. Ik hoop dat deze award veel fotografen zal inspireren om foto's te nemen van onze geweldige leefomgeving.”
Frederik Buyckx
Winnaar Natural World: Will Burrard-Lucas, Verenigd Koninkrijk.
Will Burrard-Lucas
Spotted hyena, Liuwa Plain National Park, Zambia.
Will Burrard-Lucas
Winnaar Sport: Yuan Peng, China.
Yuan Peng
Yuan Peng
Winnaar Still Life: Henry Agudelo, Colombia.
Henry Agudelo
Henry Agudelo
Winnaar Portraiture: George Mayer, Rusland
George Mayer
George Mayer
Michelle Daiana Gentile, 21 jaar oud, van Escuela de Fotografía Motivarte, won de titel Student Photographer of the Year met een reeks genaamd "Only Hope".
Michelle Daiana Gentile
De reeks bestaat uit opnames gespreid over tien dagen die ze heeft besteed met werknemers van een oude papierfabriek in Argentinië.
Michelle Daiana Gentile
Michelle Daiana Gentile
Winnaar Architecture: Dongni, China.
Dongni
Winnaar Contemporary Issues - Tasneem Alsultan, Saoedi-Arabië.
Tasneem Alsultan
Winnaar Current Affairs & News - Alessio Romenzi, Italië.
Alessio Romenzi
Strijders tegen IS in Sirte, Libië.
Alessio Romenzi
Winnaar Daily Life: Sandra Hoyn, Duitsland.
Sandra Hoyn
Meghla (23) met een klant in een bordeel in Tangail, Bangladesh. Als twaaljarige ging ze werken in een kledingfabriek. Daar ontmoette ze een man die haar een betere baan beloofde. Hij verkocht haar aan een bordeel.
Sandra Hoyn
Student Photographer of the Year is Katelyn Wang, een zestienjarige student uit Los Angeles. De winnende foto "On Top of the World" is genomen door Wang toen ze boven Lake Pehoé stond in Chili's Torres del Paine National Park.
Katelyn Wang
Alexander Vinogradov is een amateurfotograaf uit Moskou. Zijn beeld Mathilda is een portret van een jonge vrouw, geïnspireerd op de Franse film Léon. De foto is verkozen tot de beste enkele foto bij de Sony World Photographer Awards 2017 en heeft hierdoor de titel 'Open Photographer of the Year' bemachtigd.
Alexander Vinogradov
Dit jaar is aan de Britse fotograaf Martin Parr de 'Outstanding Contribution to Photography'-prijs toegekend. Hij wordt geprezen voor zijn unieke visuele taal en talent om de grenzen van het medium te verleggen. Foto: Italy. Venice. 2005.
Martin Parr