Ahmadinejad mag niet meedoen aan Iraanse verkiezingen

Hij stelde zich vorige week onverwacht kandidaat als president. De huidige president Rouhani mag voor een tweede termijn gaan.

Foto AP / Ebrahim Noroozi

De voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen dit jaar. Het hoogste rechterlijke orgaan van het land blokkeerde donderdag zijn kandidatuur, meldt persbureau AFP op basis van Iraanse staatsmedia. In totaal zes kandidaten mogen meedoen aan de verkiezingen op 19 mei, onder wie de huidige president Hassan Rohani.

De ultraconservatieve Ahmadinejad stelde zich vorige week kandidaat. Daarmee ging hij in tegen de wil van de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. De grootayatollah vond dat het kandidaatschap van Ahmadinejad polariserend zou zijn voor het land.

Alle presidentskandidaten moeten goedgekeurd worden door de zogeheten ‘Raad der Hoeders’, het hoogste orgaan binnen de grondwet van de Islamitische Republiek. Leden van de Raad worden voor de helft aangesteld door de grootayatollah. Het was daarom ook niet echt een verrassing dat zij het kandidaatschap van de 61-jarige Ahmadinejad blokkeerden. Tegelijkertijd loopt de Raad nu wel het risico dat zijn onafhankelijkheid betwist wordt.

Lees ook: Ahmadinejad doet toch mee aan Iraanse presidentsverkiezingen

Ahmadinejad zei in oktober dat hij gehoor zou geven aan de wens van Khamenei en schaarde zich achter zijn bondgenoot Hamid Baghaei. Maar toen Baghaei zich vorige week kwam melden als kandidaat, maakte Ahmadinejad bekend ook het presidentschap te ambiëren. De oud-president zei zelf dat hij zich alleen kandidaat stelde om Baghaei te steunen.

Zes kandidaten

In totaal zijn er zes presidentskandidaten goedgekeurd door de Raad der Hoeders. Onder anderen Ibrahim Raissi, een conservatieve getrouwe van ayatollah Khamenei, en de huidige burgemeester van Teheran Mohammad Baqer Qalibaf doen mee aan de verkiezingen.

Lees ook: Iran kiest opvolger Ahmadinejad - vier vragen over de presidentsverkiezingen

Een van de grootste kanshebbers blijft de gematigde huidige president Rohani, die in 2015 de nucleaire deal sloot met de Verenigde Staten en andere wereldmachten. Die deal is alleen sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump onzeker. Donderdag zei Trump nog dat Iran de gemaakte afspraken niet respecteerde.

Lees ook: Tillerson valt uit naar Iran maar nucleaire deal blijft