‘IS-strijder’ doodt agent op Champs-Élysées

Twee andere agenten gewond. De schutter werd door de Franse veiligheidsdiensten gedood.

Foto: Thomas Samson?AFP photo

Bij een aanval op de Champs-Élysées in Parijs is donderdagavond een agent omgekomen. Twee andere agenten raakten zwaargewond. De schutter is gedood door de Franse veiligheidsdiensten. De Franse politie liet vrijdag weten op zoek te zijn naar een tweede verdachte. De Franse regering gaat uit van een terreurdaad.

Kort na de aanslag eiste Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid voor de aanslag op via de eigen nieuwsdienst Amaq. Als dader werd Abu Yussuf al-Beljiki genoemd, het pseudoniem van een vermoedelijk Belgische strijder. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet vrijdag weten nog geen aanwijzingen te hebben dat er een verband bestaat tussen de aanslag en België.

Donderdagavond meldde de Antwerpse Youssef E.O. zich bij de Belgische politie. Zijn naam en foto zijn door diverse media in verband gebracht met het pseudoniem Abu Yusuf al-Beljiki. Volgens zijn advocaat is E.O. onschuldig en heeft hij een alibi.

Lees ook: Franse campagne eindigt met terreur

Identiteit

De gedode schutter is door de Franse autoriteiten geïdentificeerd aan de hand van papieren die in zijn auto werden gevonden. Ook werden een hagelgeweer en messen in zijn auto aangetroffen.

Hoewel de identiteit van de dader nog niet officieel is bevestigd, zou het volgens verschillende media gaan om een 39-jarige man uit de Franse gemeente Chelles. De man zou bekend zou zijn bij de veiligheidsdiensten als extremist.

Vrijdagochtend vroeg is het huis van de vermoedelijke dader doorzocht in het Franse Chelles. Drie van zijn familieleden werden aangehouden. Volgens persbureau AP blijkt uit politiedocumenten dat de 39-jarige Karim C. op het adres woont. C. zou volgens de Franse krant Le Parisien eerder veroordeeld zijn voor een aanval op een agent in 2001.

Man schoot gericht op agenten

De dader stapte iets voor 21.00 bij een rood stoplicht uit een auto en schoot met een automatisch geweer op agenten die een metrostation bij de Champs-Élysées bewaakten. Na het doden van een agent probeerde de dader weg te rennen, terwijl hij op andere agenten schoot. Daarbij raakten twee agenten gewond. Vervolgens werd de dader door veiligheidsdiensten doodgeschoten.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Metrostations George V, Franklin Roosevelt en Champs-Elysees-Clemenceau zijn afgesloten.

Campagne

De schietpartij op een symbolische locatie als de Champs-Élysées („la plus belle avenue du monde”) komt vier dagen voor cruciale presidentsverkiezingen en lijkt veel weg te hebben van twee eerdere aanvallen op politieagenten in Frankrijk eerder dit jaar. Op het vliegveld Orly in de buurt van Parijs werd in maart een man doodgeschoten nadat hij had geprobeerd het wapen van een militair af te pakken. In februari schoten Franse militairen een man dood bij het Louvre die met twee machetes zwaaide.

Eerder deze week maakte minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl al bekend dat dinsdag in Marseille een aanslag is verijdeld die verband zou hebben gehouden met de verkiezingen.

De presidentskandidaten Fillon en Le Pen hebben beiden hun campagne-activiteiten op vrijdag opgeschort vanwege de aanval. Le Pen heeft in een persconferentie opgeroepen om weer controle op de Franse grenzen in te stellen. De Franse regering komt vrijdag bijeen voor een spoedberaad.

Noodtoestand

In Frankrijk geldt al lange tijd de noodtoestand, waardoor militairen en de politie in een hoge staat van paraatheid zijn. De Franse president Hollande kondigde in november 2015 de noodtoestand af na een reeks terroristische aanslagen in Parijs. Op zeven locaties sloegen terroristen van Islamitische Staat toe. In totaal kwamen 130 mensen om het leven. Met de vrees voor een aanslag rond de verkiezingen is de noodtoestand onlangs nog verlengd tot eind juni.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande is in crisisberaad. Vraag is wat dit voor de verkiezingscampagnes betekent.

Kandidaten en hun bijeenkomsten worden streng bewaakt. Om de stembusgang zondag te beveiligen, zijn 50.000 agenten en soldaten op de been. Wat de directe consequenties voor de verkiezingscampagnes zijn, is nog onduidelijk. De presidentskandidaat Fillon heeft opgeroepen de hele campagne stil te zetten vanwege de aanval.

Op het moment van de aanval was een tv-programma bezig met de Franse presidentskandidaten. Die konden daardoor in hun slotverklaringen mooi uitpakken, twittert Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Le Pen: “Niet alles is gedaan om onze landgenoten veiligheid te geven.”
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Macron kijkt recht in de camera, “Ons land is in het hart aangevallen.