Telegraaf Media Groep (TMG) krijgt een Belgische topman als het Belgische Mediahuis de nieuwe eigenaar is. Marc Vangeel wordt de bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van De Telegraaf. Vangeel werkt nu al bij Mediahuis. De financieel directeur wordt de Nederlander Koos Boot. Hij komt van drukkerij Roto Smeets.
Dat melden Mediahuis en de Brabantse familie Van Puijenbroek, die TMG samen overnemen, woensdagavond in het biedingsbericht. Zij bezitten al 60 procent van de aandelen TMG. Vanaf donderdag kunnen de resterende aandeelhouders van TMG hun aandelen aanbieden.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2017/04/anp-50099236.jpg)
Het is echter onzeker of zij dat ook zullen doen. Mediahuis en de Van Puijenbroeks bieden 6 euro per aandeel, maar Talpa biedt 6,50 euro per aandeel. Het bedrijf van De Mol bezit al een kleine 29 procent van de aandelen en heeft aangekondigd zijn bod op TMG door te zetten. Op 1 juni praten de aandeelhouders over het bod tijdens de aandeelhoudersvergadering.
De vorige bestuurders van TMG, topman Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp, zijn geschorst door de raad van commissarissen, omdat zij weigerden akkoord te gaan met een overname door Mediahuis. Van der Snoek en Epskamp wilden dat TMG verder zou onderhandelen met Talpa, het bedrijf van mediamiljardair John de Mol, dat TMG ook wil overnemen. Zij hebben geprobeerd hun schorsing bij de rechter ongedaan te maken, maar dat is mislukt.
Momenteel is Hans Bakker, oud-directeur baas van evenementencentrum, interim-bestuurder van TMG. Als Mediahuis de overname heeft afgerond zit zijn klus erop.
Beoogd topman Vangeel werkt al sinds 1994 bij Concentra. Dat bedrijf fuseerde in 2013 met Corelio tot Mediahuis. Vangeel had verschillende hoge functies, en was vorige maand al aangewezen om de overname van TMG te begeleiden.
Toekomstig financieel directeur Koos Boot is accountant. Eerder was hij onder meer financieel directeur bij de regionale krantengroep Wegener. Dat bedrijf is inmiddels overgenomen door De Persgroep, onder meer eigenaar van De Volkskrant en Trouw en de grote Belgische concurrent van Mediahuis.
Fusie HDC en Holland Combinatie
HDC Media, uitgever van regionale kranten als Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander, gaat samen met Holland Combinatie, uitgever van lokale huis-aan-huiskranten. Holland Media Combinatie is de nieuwe naam. Er worden 80 fulltimebanen geschrapt.
35 banen weg
TMG gooit de organisatie van zijn regionale dag- en weekbladentak nog eens op de schop. Daardoor komen 35 voltijdsbanen te vervallen.
Onrust over opknippen krant
Verschillende media berichten over onrust op de burelen van De Telegraaf. De TMG-directie zou de krant willen opknippen: delen van de krant met een sterke naam – Privé, Telesport, De Financiële Telegraaf (DFT), Autovisie, Vrouw – zouden niet meer onder controle van de hoofdredactie vallen, zodat ze beter commercieel te exploiteren zijn. De redactie is tegen.
Sjuul Paradijs stapt op
Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs stapt op na een conflict met de directie van TMG over bezuinigingen en het opknippen van de krant. Chef van de parlementaire redactie Paul Jansen volgt hem op.
Banen geschrapt in drukkerij
TMG kondigt een reorganisatie aan in de drukkerij. Meer dan de helft van het drukwerk wordt voortaan uitbesteed aan externe partijen. Met deze reorganisatie worden 168 medewerkers boventallig.
Conflict met regio-redacties
De redacties van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) raken in conflict met hun directie over een voorgenomen reorganisatie bij de kranten.
Dichtbij.nl stopt
TMG kondigt aan om begin 2016 te stoppen met de lokale burgerjournalistieke website Dichtbij.nl in Noord-Holland, Rotterdam, Utrecht en Leiden. Het besluit kost naar verwachting 40 arbeidsplaatsen.
Er verdwijnen 36 journalistieke banen
De Telegraaf schrapt 36 van de 255 arbeidsplaatsen op de redactie.
Samenwerking met Talpa
TMG gaat samenwerken met Talpa. De twee mediabedrijven willen hun radiozenders onderbrengen in een gezamenlijk radiobedrijf. Op 22 juli 2016 bereiken ze een akkoord.
Gesprekken tussen Van Puijenbroek en andere aandeelhouders
VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de familie van Puijenbroek, voert al een tijdje gesprekken met grootaandeelhouder Dasym over het van de beurs halen van TMG. In investeringsmaatschappij Dasym zit John de Mol, maar ook de families Blokker, de Rijcke, (oprichter Kruidvat), verzekeraar Delta Lloyd en pensioenuitvoerder PGGM. Op een onbekende datum in maart worden de gesprekken afgebroken.
Eerste bod Mediahuis en Van Puijenbroek: 4,70 per aandeel
Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek, met 41,3 procent grootaandeelhouder van TMG, brengen per brief een bod uit op alle aandelen van TMG. De voorgestelde prijs is 4,70 euro per aandeel. Dit bod wordt niet bekendgemaakt.
Regio-redacties verhuizen naar Amsterdam
TMG kondigt nieuwe bezuinigingen aan. De regionale redacties verhuizen deels naar het Telegraaf-gebouw aan de Basisweg in Amsterdam. Ook de advertentie-afdeling wordt gecentraliseerd. Deze operatie moet vanaf 2018 minstens 90 miljoen euro opleveren - 20 procent van de totale kosten.
Tweede bod van Mediahuis lekt uit
Tot verbazing van Mediahuis en Van Puijenbroek is er niet met veel enthousiasme gereageerd op het eerste bod in augustus. Eind oktober doen ze een nieuw bod van 5,25 euro per aandeel. Op 13 december lekt uit dat TMG een bod heeft ontvangen.
Eerste bod Mediahuis en VP
Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek, met 41,3 procent grootaandeelhouder van TMG, brengen samen een bod uit op alle aandelen van TMG. Ze bieden 5,25 euro per aandeel. Dat is 51 procent hoger dan de koers op dat moment.
Meer ontslagen
Op oudjaarsdag schrijft de directie van TMG aan haar medewerkers een mail: bij de regionale dagbladen van TMG gaan 45 van de 185 journalistieke banen verdwijnen. De directie wil de redactie van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro in één organisatie onderbrengen.
Grootaandeelhouders accepteren bod
Twee grootaandeelhouders van Telegraaf Media Groep scharen zich achter een bod van het Vlaamse Mediahuis. Delta Lloyd Asset Management en Navitas - de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman – hebben een toezegging gedaan hun aandelen te willen verkopen. Beide partijen vertegenwoordigen elk ongeveer 7 procent van de stukken in TMG. Samen met het belang van de familie Van Puijenbroek lijken de bieders verzekerd van 55 procent van de aandelen.
De Mol mengt zich in de strijd
John de Mol bezit 18,4 procent van de aandelen TMG, blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Daarmee mengt de mediamagnaat zich in de strijd om het Telegraaf-concern.
De Mol vergroot zijn belang
John de Mol heeft zijn belang in TMG vergroot naar 20,15 procent, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Tegenbod Talpa
Talpa doet een bod van 5,90 euro per aandeel.
Redactieraad kiest voor Mediahuis
De redactieraad van De Telegraaf vindt de overname van Telegraaf Media Groep (TMG) door Mediahuis „het meest in het belang van De Telegraaf”. Dat staat volgens vakblad Villamedia in een brief van de redactieraad aan de betrokken partijen.
Hoofdredacteur Paans onder vuur
Journalisten van de regionale dagbladen van TMG zeggen het vertrouwen op in hoofdredacteur Arjan Paans, in reactie op de aangekondigde ontslagen op oudjaarsdag.
Mediahuis verhoogt bod
Mediahuis en VP Exploitatie verhogen hun overnamebod van 5,25 euro naar 5,90 euro per aandeel.
Ontmoeting in Breda
Team Talpa en Team Mediahuis/Van Puijenbroek ontmoeten elkaar in Breda om te kijken of ze er samen uit kunnen komen. Dan wordt definitief duidelijk dat beide partijen TMG in zijn geheel willen hebben, en ze de strijd met elkaar aan moeten.
Talpa doet weer tegenbod
Talpa doet een verhoogd bod op TMG, van 6,35 euro per aandeel. Dat is hoger dan het bod van de concurrent: het Belgische Mediahuis, dat TMG ook wil hebben.
TMG kiest voor Mediahuis
De top van TMG onderhandelt een overname-akkoord uit met Mediahuis en VP Exploitatie. De onderhandelingen lopen door tot diep in de nacht, in het kantoor van Allen & Overy, de advocaat van TMG. De partijen spreken af het op zondag officieel te ondertekenen.
TMG kiest voor Mediahuis
Mediahuis en TMG laten weten een akkoord te hebben bereikt over de overname. Dat gaat gepaard met een hard besluit: de raad van commissarissen schorst twee bestuurders van het concern. Topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp zaten de deal met Mediahuis in de weg, vinden de commissarissen. Ze weigerden het akkoord met Mediahuis te tekenen.
Talpa verhoogt nog eens het bod
Talpa legt zich niet neer bij het akkoord tussen Mediahuis en TMG. Het bedrijf van John de Mol doet opnieuw een verhoogd bod: het is nu bereid 6,50 euro per aandeel te betalen voor TMG. Het eerste bod van De Mol lag op 5,90 euro; dat verhoogde hij op 1 maart naar 6,35 euro.
OR en De Mol stappen naar de rechter
De strijd ontaardt in een juridisch gevecht. De ondernemingsraad van TMG én John de Mol maken bekend naar de rechter te stappen. In afzonderlijke zaken willen ze de keuze van TMG voor Mediahuis bij de Ondernemingskamer aanvechten.
Ook andere beleggers kiezen voor rechtsgang
In navolging van de ondernemingsraad en John de Mol stapt nu ook beleggersclub Vereniging van Effectenbezitters (VEB) naar de Ondernemingskamer. VEB verzoekt een onderzoek naar de gang van zaken en de benoeming van een onafhankelijk commissaris. Via diverse brieven heeft VEB aangedrongen op een gelijk speelveld, aldus directeur Paul Koster, maar daar is geen gehoor aangegeven.
TMG benoemt Hans Bakker als interim-bestuurder
TMG benoemt Hans Bakker tot interim-bestuurder. Hij blijft aan tot er een nieuwe Raad van Bestuur is ingesteld. Bakker was eerder directeur van congrescentrum RAI Amsterdam en reisorganisatie TUI. Hij wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf.
Zaak voor de Ondernemingskamer
TMG en Talpa verdedigen hun zaak tegenover de Ondernemingskamer. De Mol wil dat de Ondernemingskamer een nieuwe onafhankelijke ‘super-commissaris’ aanstelt die zijn bieding opnieuw moet beoordelen. Ook de twee geschorste bestuurders doen hun beklag en vechten voor de rechter hun schorsing aan.