ThuiskokYassa uit Gambia

Net als Sabine Koning ben ik in Gambia geweest en ik kan bevestigen dat er veel kip gegeten wordt. Na een dag in de jungle, over zandwegen hobbelend en langs straatverkopers struinend („You buy cashewnut?”), gingen we ‘s avonds vaak lokaal eten en dan werden we in kleermakerszit aan lange lage tafels neergezet. Vervolgens kwamen er grote schalen kip of vis met rijst en groenten op tafel. Bestek was er niet, je at de maaltijd gewoon met je handen. Voor onderstaand recept kun je trouwens elk deel van de kip gebruiken.

Los de maggiblokjes op in het water en laat dit afkoelen. Leg de kip in een diepe schaal en verdeel hier de uien, rode peper en knoflook over. Schenk de bouillon over de kip in de schaal en voeg het citroensap toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de kip een nacht in de koelkast marineren.

Haal de volgende dag de kipstukken uit de marinade en grill deze in een grillpan of contactgrill gaar. Schenk ondertussen de marinade in een hapjespan en voeg hier het laurierblaadje en de mosterd aan toe. Verwarm het geheel en laat het zachtjes 10 minuten inkoken tot een wat dikkere saus. Leg de gegrilde kipstukken in de mosterdsaus en verwarm de kip in de saus wanneer nodig. Serveer de kip met de saus en gekookte rijst.