Republikeinse Congreszetel nog niet naar Democraat

De verkiezing wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van Donald Trump. Er is nu een tweede ronde nodig.

Jon Ossoff spreekt zijn aanhangers toe nadat de eerste stemmen zijn binnengekomen.
Jon Ossoff spreekt zijn aanhangers toe nadat de eerste stemmen zijn binnengekomen. Foto Joe Raedle/AFP

De Democratische kandidaat Jon Ossoff is er net niet in geslaagd om bij een tussentijdse verkiezing in de staat Georgia een congreszetel te bemachtigen die al decennialang door Republikeinen wordt bezet. Dat meldt persbureau Reuters. Ossoff behaalde zo’n 48 procent van de stemmen en moet het nu in een tweede ronde opnemen tegen de Republikeinse kandidate Karen Handel, die uitkwam op bijna 20 procent van de stemmen.

De verkiezing wordt in het hele land gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van Donald Trump. Eerder nog waren de marges tussen een Democraten en Republikeinen in deze staat veel groter, dus het feit dat Ossoff zo dichtbij kwam, is voor hem al een teken aan de wand. Een week geleden nog gebeurde iets soortgelijks in Kansas, maar toen wisten de Republikeinen hun zetel wel te behouden. Als deze ontwikkeling zich voortzet, zouden Republikeinen kunnen besluiten meer hun eigen koers te gaan varen, om de eigen (her)verkiezing niet in het gevaar te brengen.

De verkiezingen in Georgia worden gehouden omdat het vorige Congreslid, de Republikein Tom Price, werd benoemd als minister van Gezondheidszorg. Daardoor kwam zijn zetel vacant.

Miljoenen voor campagne Ossoff

Als de Democraten erin zouden slagen een zetel in het Huis van Afgevaardigden af te pakken van de Republikeinen, zou dat een eerste stap kunnen zijn richting het terugwinnen van een meerderheid in het Huis, over anderhalf jaar bij de tussentijdse verkiezingen in 2018. Er was de Democraten dan ook veel aan gelegen om Ossoff te laten winnen. Er werden miljoenen gedoneerd voor zijn campagne en verscheidene Democraten trokken naar Atlanta om campagne te voeren voor de verkiezing van Ossoff.

Aan de verkiezing deden achttien kandidaten mee. Om de zetel direct in de eerste ronde te winnen, moest één van hen een meerderheid behalen. Dat lukte niet, waardoor de twee populairste kandidaten door gaan naar een volgende ronde. De verwachting is dat bij de tweede ronde op 20 juni het verschil tussen de Republikein en Democraat daarbij veel minder groot gaat zijn, aangezien de verdeelde Republikeinen in de eerste ronde op meerdere kandidaten konden stemmen.