Rechters: OM handelt zaken te vaak zelf af

Rechtspraak

Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie werkt te vaak buiten rechters om, bijvoorbeeld door veelvoorkomende criminaliteit zoals inbraak en diefstal zelf te bestraffen. Of door met bedrijven „in achterkamertjes” een schikking af te spreken. Dat zegt voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak, de koepelorganisatie van de rechterlijke macht, in NRC.

Het aantal strafzaken dat op zitting wordt gebracht bij een rechter daalde vorig jaar met 12 procent naar ruim 106.000, staat in het jaarverslag dat de Raad deze woensdag publiceert. Deels komt dat door de daling van de geregistreerde criminaliteit, maar volgens Bakker is er nog een oorzaak dat het OM zaken niet voorlegt aan de rechter: de procedures zijn te omslachtig en tijdrovend.

Lees het hele interview: ‘Openbaar Ministerie ontwijkt gang naar rechter te vaak’

Bakker wil nadrukkelijk niet het OM de schuld geven. Hij wil dat het volgende kabinet geld uitgeeft aan één computersysteem dat gebruikt kan worden door de politie, het OM en de rechtspraak, die nu allemaal hun eigen systeem hebben. „Wij zijn op digitaal gebied antiek”, zegt Bakker. Eén zo’n systeem kost volgens hem in de komende kabinetsperiode ongeveer 100 miljoen euro per jaar.

In het jaarverslag staat ook dat het in de rechtspraak niet is gelukt om zaken sneller af te handelen, ook al was het voornemen om de zogenoemde ‘doorlooptijd’ op den duur met 40 procent in te korten. Dat vindt Bakker „spijtig”. Hij verwacht veel van een wetswijziging die dit kabinet al eerder heeft voorgesteld. Daardoor kan de onderzoeksrechter al vaststellen dat extra onderzoek nodig is.