Particuliere beleggers PostNL steunen Verhagen in afwijzen overnamepoging

Kleine aandeelhouders van PostNL staan achter de keuze van de top van het bedrijf om de overname door het Belgische postbedrijf Bpost af te wijzen. Ook al liepen ze daardoor een aantrekkelijk bod op hun aandelen mis.

Dat bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering van PostNL, dinsdagmiddag in het Haagse Marriott Hotel. Alleen beleggersvereniging VEB „betreurde” het dat de raad van bestuur eind vorig jaar weigerde om met Bpost in gesprek te gaan. Omdat de beleggersbelangen niet goed zouden zijn behartigd, onthield de VEB zich van stemming over décharge voor bestuur en commissarissen.

Na een afgeblazen verkenning in het voorjaar van 2016 zocht Bpost in november opnieuw toenadering. PostNL-topvrouw Herna Verhagen, gesteund door de commissarissen, zag er geen heil in. Ook premier Mark Rutte en minister Henk Kamp (Economische Zaken) spraken zich uit tegen een overname.

Zowel Bpost als grote (deels Amerikaanse) aandeelhouders waren ontstemd over de politieke bemoeienis. In haar uitleg op de afwijzing legde Verhagen dinsdag de nadruk op onzekerheid over nieuwe regelgeving, als vervolg op nog te publiceren onderzoeken van de ACM en EZ. Ook het dreigende verlies van de universele postdienst, een belangrijke inkomstenbron voor PostNL, speelde mee.

De aanwezige aandeelhouders waren blij dat de top van PostNL „de rug recht heeft gehouden”. Over het gemiste bod van 5,75 euro per aandeel – de huidige koers is 4,47 euro – sprak niemand, kritische vragen bleven uit. Een vraag over de hoge vertrekpremie voor beide bestuurders werd handig onschadelijk gemaakt.

PostNL kondigde in februari extra kostenbesparingen en een versnelde overgang naar e-commerce aan. Ook ontvangen de aandeelhouders voor het eerst in vijf jaar dividend, 12 eurocent per aandeel.

Meteen nadat interim-president commissaris Jacques Wallage de vergadering sloot, klonk weer harde housemuziek door de zaal, uitgezocht door liefhebber Verhagen.