Recensie

Recensie Film

Nederromkom op zijn ergst

Voor elkaar gemaakt is de consequentie van een grofkapitalistische opvatting van filmmaken. Het is een film in steekwoorden: een romantische komedie over een zaaddonor wiens zaadleiders worden doorgebeten door de fret van zijn broer en die vervolgens verliefd wordt op de vrouw van wie hij denkt dat ze zijn kind draagt.

Spierwit; hetero-normatief; zowel seksistisch als seksfobisch. Er speelt een aantal steengoede acteurs in mee die regelmatig met hun mond vol tanden staan, omdat de oneliners van dialogen hun geen andere mogelijkheid bieden dan met de rem erop te spelen, na elk zinnetje een pauze te laten vallen en verwilderd te hopen dat hun tegenspeler de scène kan redden.

Het doet er allemaal geen bal toe. Waarom zou je innoveren als het publiek toch wel komt? Het is geen langetermijnstrategie: uiteindelijk maak je het vertrouwen kapot, zoals is gebleken uit het feit dat zelfs het Filmfonds, als financier van dit soort films, in z’n jaarverslag opmerkt dat vorig jaar het „formatgedreven aanbod aan mainstream films gemiddeld minder bezoek” trok. Laten we hopen dat Voor elkaar gemaakt de laatste in die reeks is.