Muzieklicentie

Stichting Brein haalt illegaal internetradiostation GBC Radio uit de lucht

Stichting Brein heeft voor het eerst een online radiozender uit de lucht gehaald. Dat heeft de organisatie, die opkomt voor auteursrechthouders, bekendgemaakt. GBC Radio, geregistreerd onder ‘gezelligkletsen.nl’, heeft geen geldige muzieklicentie. Op het radiostation worden veel verzoeknummers van luisteraars gedraaid. GBC Radio verwierf inkomsten door advertenties te verkopen.

Stichting Brein stapte naar de rechter, omdat het station een licentie weigerde. De rechter bepaalde dat het station moest stoppen op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro. Brein-directeur Tim Kuik zegt dat internetstations voor een paar tientjes een licentie kunnen kopen. Kuik op de site: „Net zoals je voor je apparatuur geld uitgeeft, is het ook redelijk dat je betaalt voor de muziek die je gebruikt.” De beheerder van het radiostation heeft een tekst op zijn site gezet waarin hij uitlegt dat hij op last van Brein is gestopt en kondigt aan dat hij „met licentie” zal terugkomen. Stichting Brein wil meer illegale stations gaan aanpakken. (NRC)