Minder gaswinning om bevingen te verminderen

Groningen De minister volgt het advies om minder aardgas te winnen. Actiegroepen zijn blij én sceptisch: waarom kan het nu opeens wel?

De gaswinning in Groningen wordt 10 procent verlaagd om aardbevingen tegen te gaan. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) dinsdag aan de Kamer gemeld. Hij volgt zo het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Alleen door minder gas te winnen, kan het aantal bevingen worden ingeperkt, stelt de toezichthouder.

De aardgaswinning wordt per 1 oktober beperkt tot 21,6 miljard kuub per jaar, wat de schatkist op jaarbasis een kleine 300 miljoen euro kost. Vervolgens wordt bekeken of deze reductie het aantal aardbevingen voldoende terugbrengt. In 2014 lag de gaswinning in Groningen nog op meer dan 42 miljard kubieke meter. Dit maximum werd in 2015 verlaagd naar 30 miljard. Vorig jaar werd 24 miljard kuub uit de Groningse bodem gehaald.

De actiegroep Groninger Bodem Beweging is blij met de maatregel, maar toont zich ook sceptisch. „Dit is een goede eerste stap, maar het is verbijsterend dat het nu pas gebeurt”, zegt secretaris Dick Kleijer. „Vorig jaar heeft minister Kamp met vuur in de Tweede Kamer lopen verdedigen dat er écht niet minder dan 24 miljard kuub kon worden gewonnen, anders zouden wij allemaal in de kou komen te zitten. Het lijkt er dus op dat Kamp toen heeft zitten jokken, want nu kan het opeens wel.”

Ook Milieudefensie spreekt van een „draai” van de demissionair minister. Woordvoerder Evert Hassink: „Waarom kunnen we nu wel met 10 procent minder gas af, terwijl de Nederlander niet 10 procent minder gas is gaan gebruiken?” 

De Groninger Bodem Beweging heeft een hoger beroep lopen bij de Raad van State tegen het eerdere besluit om jaarlijks 24 miljard kuub te winnen. Dit beroep wordt niet ingetrokken, laat de actiegroep weten.

Het SodM adviseert de aardgaswinning zo gelijk mogelijk te spreiden. Voorkomen moet worden dat ineens flink meer of minder gas wordt gewonnen, met name in het Loppersumgebied, waar volgens de toezichthouder „de breuken in de ondergrond kritisch gespannen lijken te zijn”.

Geoloog Manuel Sintubin van de Katholieke Universiteit Leuven vindt het verstandig de gaswinning zo vlak mogelijk te houden. „Elke keer als je die verhoogt of verlaagt, creëer je een drukgolf in het gasveld. Dat kan leiden tot een verstoring die een beving kan veroorzaken.” De geoloog zegt dat terugschroeven van de winning „bij zware winters” een gastekort kan veroorzaken. Dit zal volgens hem waarschijnlijk moeten worden gecompenseerd door gas te importeren.