Journalistieke vakprijzen

Publieksprijs Tegels voor interviewer NRC

Journalist Thomas Rueb van NRC heeft dinsdagavond de publieksprijs gewonnen tijdens de uitreiking van de Tegels. Het was de tiende keer dat de journalistieke vakprijzen werden vergeven. Rueb kreeg 390 van de 3.300 stemmen voor zijn interview ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’ met de Marokkaans-Nederlandse politieman Anis Raiss.

Onderzoeksjournalist Sjors van Beek van dagblad De Limburger won de Tegel voor zijn serie ‘De malafide transportwereld’. Daarin beschrijft hij hoe onder andere Filipijnse en Roemeense vrachtwagenchauffeurs worden uitgebuit.

De winnaars in de categorie interview waren Maud Effting en Huib Modderkolk van de Volkskrant. Zij maakten een vraaggesprek met Michael Heemels, oud-woordvoerder van Geert Wilders (PVV): ‘Van golden boy tot total loss’.

De Tegel voor achtergrondjournalistiek ging naar programmamakers Sarah Sylbing en Ester Gould van publieke omroep Human voor hun productie Schuldig. Daarin vertellen ze verhalen van Nederlanders in de schuldsanering.

Cameraman Harry van de Westelaken (KRO-NCRV) won de Tegel genoemd naar de overleden Stan Storimans. Voor actualiteitenrubriek Brandpunt filmde Van de Westelaken De slag om Mosul. Mustafa Marghadi en collega’s van NOS op 3 kregen de Tegel voor verslaggeving met hun project ‘Bij ons #inMolenbeek’. De jury prees met name de multimediale aanpak van de NOS.

Ingrid de Groot en Peter Groenendijk van het AD wonnen in de categorie nieuws met ‘de zaak-Dupont’. Talent van het jaar is Anne de Blok (De Monitor, KRO-NCRV). (NRC)