Recensie

Recensie Film

In de val van het Front National

Regisseur Lucas Belveaux waarschuwt voor het Front National met zijn politieke drama Chez nous. Goed bedoeld, tikje plat.

Zo direct politiek geëngageerd als Chez nous van de Frans-Belgische regisseur Lucas Belvaux zijn films maar zelden. De film van Belvaux, die eind februari in de Franse bioscopen kwam, is bedoeld als een directe interventie in de strijd om de Franse presidentsverkiezingen en wil waarschuwen voor de opmars van het Front National van Marine Le Pen. Die partij doet zich graag voor als een acceptabel populistisch alternatief voor de gevestigde partijen en zou het extreem-rechtse verleden hebben afgeschud. Maar dat is allemaal bedrog, als we mogen afgaan op Chez nous.

Films met zo’n uitgesproken politiek doel worden al snel plat en pamflettistisch. Aan dat gevaar is ook Belvaux niet helemaal ontsnapt. Centraal staat de goedwillende verpleegster Pauline (Émilie Dequenne), die zich laat inpalmen door een rechts-populistische partij om zich kandidaat te stellen bij de burgemeestersverkiezingen in een klein plaatsje in Noord-Frankrijk. Ze is als was in de handen van een geslepen arts, die haar politieke carrière onder valse voorwendselen lanceert. Al snel heeft ook de landelijke partij haar in de smiezen en mag ze partijleider Agnès Dorgelle (Catherine Jacob) ontmoeten, een personage dat duidelijk is gebaseerd op Marine Le Pen.

Ondertussen vindt er chantage plaats en maken knokploegen wijken met veel immigranten onveilig. Pauline, die zeldzaam lang naïef blijft, is een film lang bezig om daarachter te komen. Chez Nous is oud-links tot in de vezels, maar Belvaux doet tenminste een oprechte poging om niet alleen voor eigen parochie te preken: door gebruik te maken van elementen van een liefdesdrama, een familiedrama en een misdaadthriller poogt hij met Chez Nous een breed publiek te bereiken. Met ruim 300.000 bezoekers is de film in Frankrijk vooralsnog geen enorm succes. Maar Belvaux verdient respect voor zijn poging om een politieke film te maken die niet blijft hangen in vage algemeenheden.