In beeld

De kiezers in de ‘rust belt’ van Frankrijk zijn boos en stemmen Front National

Het industriële noordoosten van Frankrijk was van oudsher een socialistisch bastion. Na het sluiten van veel fabrieken, de daaruit voortvloeiende hoge werkloosheid en het gebrek aan perspectief is het electoraat radicaal gedraaid naar het Front National van Marine Le Pen. Naar verwachting gaat zij komende zondag hier een grote verkiezingswinst boeken.
Zicht op Hayange, een plaats in het noordoosten van Frankrijk in het departement Moselle.
Emilio Morenatti/AP
In Hayange domineren de vervallen hoogovens de skyline. Het werkloosheidspercentage is er 14 procent, tegenover 10 procent landelijk.
Emilio Morenatti/AP
In een van de straten van Hayange is een muurschildering te zien die het mijnwerkersverleden van de stad verbeeldt.
Emilio Morenatti/AP
In de Franse 'rust belt' zijn de staalarbeiders die van oudsher links stemden, massaal achter de populistische partij van Marine Le Pen gaan staan.
Emilio Morenatti/AP
Voor de ontevreden kiezers uit de arbeidersklasse is de stem voor de anti-establishmentpartij van Le Pen een proteststem - een wanhoopsdaad tegen de heersende politieke elite.
Emilio Morenatti/AP
Oud-staalarbeiders die persbureau AP sprak, zijn woedend op politici, en "zij [Le Pen, red.] is de kandidaat waar de anderen het meest bang voor zijn."
Emilio Morenatti/AP
Een vervallen staalfabriek in Rombas, een plaats nabij Hayange.
Emilio Morenatti/AP
De ontevredenheid komt voort uit de presidentscampagne van 2012. President Hollande voerde toen campagne in de streek en maakte indruk met zijn optreden en zijn belofte de fabrieken voor sluiting te behoeden.
Emilio Morenatti/AP
Groot was dan ook de teleurstelling bij de arbeiders toen in 2013 de fabrieken toch gesloten werden. Ze voelden zich verraden door Hollandes socialistische regering.
Emilio Morenatti/AP
Een jaar na de sluiting van de hoogovens, won Fabien Engelmann van Front National de burgemeestersverkiezingen.
Emilio Morenatti/AP
Burgemeester Engelmann tegen AP: "Ik lieg niet tegen mijn kiezers. Ik bied ze een samenhangend programma: veiligheid, netheid, lagere belastingen, minder schulden, wegenbouw, werken aan scholen - alles wat een burgemeester kan doen."
Emilio Morenatti/AP
De toegangsweg tot het poortgebouw van een fabriek in Rombas is zichtbaar al lange tijd niet meer in gebruik.
Emilio Morenatti/AP
De industriële resten worden langzaam overgenomen door het woekerende groen.
Emilio Morenatti/AP
British Steel heeft een van de laatste werkende staalfabrieken in Hayange.
Emilio Morenatti/AP
Zonlicht valt door het dak van een van een fabriekshal van British Steel.
Emilio Morenatti/AP
Verkiezingsposters in Hayange. Een poster van de onafhankelijke kandidaat Nicolas Dupont-Aignan is over de posters van François Asselineau (Union Populaire Républicaine) geplakt. De verwachting is dat Front National hier een grote overwinning gaat boeken.
Emilio Morenatti/AP