Brits Lagerhuis stemt voor vervroegde verkiezingen

Premier Theresa May wil met de verkiezingen een sterker Brexit-mandaat krijgen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour Partij.
Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour Partij. Foto Parbul TV via Reuters

Het Britse Lagerhuis heeft zoals verwacht met ruime meerderheid voor het voorstel van premier Theresa May gestemd om vervroegde verkiezingen te houden. Dat meldt persbureau Reuters. Met 522 voor-stemmen en 13 tegen is de benodigde tweederde meerderheid ruimschoots gehaald. Er waren ook enkele onthoudingen.

Het plan van May kwam dinsdag onverwacht. Eigenlijk zouden de verkiezingen pas in 2020 plaatsvinden. Nu kunnen de Britten op 8 juni hun stem uitbrengen. Eerder hield May nog bij hoog en laag vol geen vervroegde verkiezingen te willen.

May wil met de verkiezingen een sterker Brexit-mandaat krijgen. Ze hoopt meer zetels te winnen voor haar Conservatieve partij voor de komende vijf jaar, tijd genoeg voor de Brexit-onderhandelingen.

Lees ook: Waarom doet May dit? En zeven andere vragen over de Britse verkiezingen

Als ze wint, zullen meer kritische stemmen over de Brexit-koers verstommen. May zei woensdag tegen de BBC dat opponenten “het Brexit-proces frustreren”. May gokt er bijvoorbeeld op dat de grootste oppositiepartij Labour in juni groot verlies lijdt. Momenteel bekleedt Labour 229 zetels van de 650 zetels. Dat zouden er na nieuwe verkiezingen wel eens 140 kunnen worden. De Conservatieven hebben er 330. De Liberaal-Democraten, fel tegen Brexit, werpen zich nu wel op als redelijk alternatief.

Voor een tweederde meerderheid moest Labour instemmen met de vervroegde verkiezingen. Labourleider Jeremy Corbyn liet dinsdag echter al weten het plan te steunen, waardoor de goedkeuring van het Lagerhuis slechts een formaliteit was.