Eén dode bij explosie appartementencomplex Veendam

Een appartementencomplex in Veendam is een deel volledig verwoest door een explosie. Er zijn volgens de brandweer één dode en drie lichtgewonden gevallen.

Hulpdiensten blussen bij het appartementencomplex in Veendam.
Hulpdiensten blussen bij het appartementencomplex in Veendam. Foto: ANP Ginopress

Bij een explosie in een appartementencomplex in het Groningse Veendam is woensdag één dode gevallen en zijn drie mensen lichtgewond geraakt. De ravage in het gebouw, dat op de kruising van de Julianalaan en de Bernhardlaan staat, is volgens de brandweer vermoedelijk veroorzaakt door een gasexplosie.

Twitter avatar BRWGroningen Brandweer Groningen We zijn in Veendam ter plaatse aan de Julianalaan/Bernhardlaan. Er heeft een explosie plaatsgevonden in een flatgebouw. 1/2
Twitter avatar BRWGroningen Brandweer Groningen De situatie staat op instorten. We hebben daarom opgeschaald en GRIP 1 gemaakt. 2/2

Bewoners uit de overige woningen in het pand zijn geëvacueerd. Volgens de brandweer is er acuut instortingsgevaar. Bouwkundig ingenieurs zijn aanwezig bij het gebouw om de staat van het complex te analyseren. Op foto’s is veel schade zichtbaar. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen Sorghvliethal. Woningbouwvereniging Acantus zorgt voor opvang van de mensen die nu dakloos zijn geworden. Een nabijgelegen school blijft woensdag dicht.

De explosie vond plaats om 06.45 uur in de ochtend. De gehele bovenverdieping lijkt daarbij te zijn weggevaagd en in brokstukken op straat terecht te zijn gekomen. Ook andere woningen in het complex zijn beschadigd. Direct na de ontploffing brak brand uit, maar die is inmiddels geblust. Het gasnet is preventief afgesloten.

Onderzoek

Ongeveer dertig bewoners van het appartementencomplex kunnen door de gasexplosie niet thuis slapen woensdag. Ze hebben onderdak moeten vinden bij familie, vrienden, of in een hotel. Burgemeester Sipke Swierstra van de gemeente Veendam liet tijdens een persconferentie weten dat het gaat om het rechterdeel dat te zwaar beschadigd is. Er moet eerst onderzoek gedaan worden naar de staat van het gebouw, meldt het ANP.

“Het gaat om veel oudere mensen. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie.”

Er is voor beveiliging gezorgd die de inboedel van de betreffende appartementen zal bewaken. Bewoners van het linkergedeelte van het gebouw kunnen woensdagavond wel naar huis.

Dode was psychiatrisch patiënt

De 37-jarige man die omkwam door de explosie in zijn appartement was als psychiatrisch patiënt onder behandeling bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naar aanleiding van de dood van de man stelt het UMCG een intern onderzoek in, meldt persbureau ANP. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.