AkzoNobel paait aandeelhouders met opsplitsing en dividend

De strategiewijziging wordt gezien als een poging om morrende aandeelhouders aan boord te houden, die een overname door PPG willen zien.

Het hoofdkantoor van AkzoNobel aan de Zuidas. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Verf- en chemieconcern AkzoNobel zal binnen een jaar zijn chemicaliëntak afstoten. De opbrengst van de verkoop van ‘Specialty Chemicals’ zal grotendeels worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Ook verhoogt het bedrijf het reguliere dividend met de helft en krijgen aandeelhouders dit jaar nog eens een miljard euro speciaal dividend uitgekeerd. In totaal krijgen aandeelhouders dit jaar 1,6 miljard euro extra.

Met deze nieuwe strategie, woensdagochtend in Londen aangekondigd, wil het Nederlandse verf- en chemieconcern zijn aandeelhouders gunstig stemmen en zo zelfstandig blijven. AkzoNobel is doelwit van een overnamepoging door zijn Amerikaanse concurrent PPG. AkzoNobel wees het bod van PPG al twee keer resoluut af, gesteund door de Nederlandse politiek die vreest voor een uitverkoop van Nederlandse topbedrijven en het banenverlies dat dit tot gevolg kan hebben. Maar een groep aandeelhouders, onder aanvoering van het Amerikaanse hedgefonds Elliott, wil dat AkzoNobel met PPG gaat praten en dreigt met muiterij.

De maatregelen van AkzoNobel lijken sterk op het actieplan dat Unilever eerder deze maand aan zijn aandeelhouders presenteerde. Ook Unilever zag zich onder druk van een Amerikaanse belager (Kraft Heinz) genoodzaakt beleggers te paaien en koos onder meer voor verkoop van de margarinetak, dividendverhoging en inkoop van eigen aandelen.

Lees ook: Unilever is ‘wakkergeschud’ en pleziert de aandeelhouders

Winstgevender

Akzo-topman Ton Büchner zette de chemicaliëntak eind maart al in de etalage. Er is weinig overlap met de verfdivisies en de groeivooruitzichten zijn beperkt. Bovendien is het een gemakkelijke manier om aandeelhouders snel met extra opbrengsten tevreden te stellen. Of dat is gelukt, is nog onduidelijk. Woensdag praat Büchner aandeelhouders bij over de nieuwe strategie in Londen. Op de Amsterdamse beurs steeg de koers van AkzoNobel woensdag licht.

Aandeelhouders zullen willen weten hoe Büchner erin zal slagen AkzoNobel winstgevender te maken. Hij heeft de doelstellingen in ieder geval flink aangescherpt. Onder meer door kostenbesparingen – waarop, moet nog blijken – wil het verfbedrijf de winstmarge opschroeven van tussen de 10 en 12 procent naar 15 procent. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen, een maatstaf waar beleggers graag naar kijken, moet omhoog van minstens 18 procent naar minstens 25 procent.

Lees ook het profiel van Ton Büchner: Techneut met een duidelijk strijdplan

Goede kwartaalcijfers

De koerswijziging werd bekendgemaakt op hetzelfde moment dat AkzoNobel de eerste kwartaalcijfers van 2017 presenteerde. In de eerste drie maanden van dit jaar deed het chemiebedrijf goede zaken. Ten opzichte van een jaar geleden zag het de omzet met 7 procent groeien tot 3,6 miljard euro, terwijl de winst met 240 miljoen euro stabiliseerde. Akzo sprak woensdagochtend van een recordkwartaal.

Zowel bij Decorative Paints als Special Chemicals was de omzetgroei sterk: er werd 7 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, vooral dankzij een groeiend volume. Bij Special Chemicals, dat dus als zelfstandig bedrijf verder gaat, speelden positieve effecten van wisselkoersen ook een rol.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 376 miljoen euro - een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar geleden. AkzoNobel voorziet een resultaat dat over heel 2017 uitkomt op 1,6 miljard euro. Het zou het derde jaar op rij zijn dat het meer rendement haalt op verkoop en investeringen.