Akzo paait aandeelhouders met opsplitsing en dividend

Overnamestrijd De strategie van AkzoNobel om een buitenlandse overname af te wenden lijkt op die van Unilever. De aandeelhouders profiteren.

Koers licht omhoog
Koers licht omhoog

Verf- en chemieconcern AkzoNobel wil binnen een jaar zijn chemicaliëntak afstoten. De opbrengst van de verkoop van ‘Specialty Chemicals’ zal grotendeels worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Ook verhoogt het bedrijf het reguliere dividend met de helft en krijgen aandeelhouders dit jaar een miljard euro speciaal dividend uitgekeerd. In totaal is aandeelhouders dit jaar 1,6 miljard euro extra in het vooruitzicht gesteld.

Met deze nieuwe strategie, woensdagochtend in Londen aangekondigd, wil het Nederlandse verf- en chemieconcern zijn aandeelhouders gunstig stemmen en zo zelfstandig blijven. AkzoNobel is doelwit van een overnamepoging door de Amerikaanse concurrent PPG. AkzoNobel wees het bod van PPG al twee keer af, daarin gesteund door de Nederlandse politiek die vreest voor een uitverkoop van Nederlandse topbedrijven en het banenverlies dat dit tot gevolg kan hebben. Maar een groep aandeelhouders, onder aanvoering van het Amerikaanse hedgefonds Elliott, wil dat AkzoNobel met PPG gaat praten en dreigt met muiterij.

De maatregelen van AkzoNobel lijken sterk op het actieplan dat Unilever eerder deze maand aan zijn aandeelhouders presenteerde. Ook Unilever zag zich onder druk van een Amerikaanse belager (Kraft Heinz) genoodzaakt beleggers te paaien en koos onder meer voor verkoop van de margarinetak, dividendverhoging en inkoop van eigen aandelen.

Akzo-topman Ton Büchner zette de chemicaliëntak eind maart al in de etalage. Er is weinig overlap met de verfdivisies en de groeivooruitzichten zijn beperkt. Bovendien is het een gemakkelijke manier om aandeelhouders snel met extra opbrengsten tevreden te stellen. Of dat is gelukt, is nog onduidelijk. Woensdag praat Büchner aandeelhouders bij over de nieuwe strategie in Londen. Op de Amsterdamse beurs steeg de koers van AkzoNobel woensdag licht.

Aandeelhouders zullen willen weten hoe Büchner erin zal slagen AkzoNobel winstgevender te maken. Hij heeft de doelstellingen in ieder geval flink aangescherpt. Onder meer door kostenbesparingen – waarop, moet nog blijken – wil het verfbedrijf de winstmarge opschroeven van tussen de 10 en 12 procent naar 15 procent. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen, waar beleggers graag naar kijken, moet omhoog van minstens 18 procent naar minstens 25 procent. De resultaten over het eerste kwartaal stemmen wat dat betreft hoopvol. AkzoNobel zag de winstgevendheid aanzienlijk verbeteren en sprak woensdagochtend van een recordkwartaal.