Aanklacht

Bekende Turkse journalist vervolgd voor ‘helpen terroristen’

De bekende Turkse onderzoeksjournalist Ahmed Sik is aangeklaagd voor „het helpen van terroristische organisaties”. De rechtbank heeft deze aanklacht geaccepteerd. In de 274 pagina’s tellende aanklacht worden in totaal 19 mensen beschuldigd van het „sponsoren” van diverse verboden organisaties. De eerste hoorzitting is 24 juli. Sik werd in december opgepakt na het versturen van een aantal kritische tweets over de AK-partij. Sik geldt ook als een prominent criticus van Gülen. In 2011 schreef hij over de invloed van diens beweging Het leger van de imam. Na de publicatie werd hij dertien maanden vastgezet. In die periode was er nog een hecht bondgenootschap tussen Gülen en de AK-partij van president Erdogan. (AP)

Vergeefs protest Turkse oppositie pagina 13