Gegijzelde stafleden VN weer vrijgelaten in Oost-Congo

De actie was het werk van ongewapende vluchtelingen, afkomstig uit Zuid-Soedan. Zij wilden overplaatsing naar een ander land.

Zuid-Soedanese vluchtelingen steken de Kaya rivier over richting Oeganda.
Zuid-Soedanese vluchtelingen steken de Kaya rivier over richting Oeganda. Foto Jerome Delay/AP

Zeker honderd ongewapende Zuid-Soedanese vluchtelingen hebben in het oosten van Congo korte tijd dertien stafleden van de Verenigde Naties (VN) gegijzeld. Met de actie wilden de Zuid-Soedanesen afdwingen dat ze naar een ander land mogen, zo meldt Daniel Ruiz, hoofd van de VN-missie in Goma, aan persbureau Reuters.

De gijzeling duurde enkele uren, voordat blauwhelmen van de VN-vredesmissie MONUSCO de stafleden konden bedrijven. Niemand raakte daarbij gewond, zegt een woordvoerder van de VN, eveneens tegen Reuters. “Het incident wordt momenteel onderzocht en de rust in het kamp is wedergekeerd.”

Het merendeel van de vluchtelingen zijn voormalige militieleden die hebben gevochten aan de zijde van de voormalige Zuid-Soedanese vicepresident Riek Machar. Tussen Machar en de president Salva Kiir woedt sinds juli 2016 een hevige oorlog die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De VN schat dat er in totaal drie miljoen Zuid-Soedanezen zijn gevlucht voor het geweld, dat is het hoogste aantal sinds de genocide van 1994 in Rwanda.

Geen enkel land wil de Zuid-Soedanezen opnemen

In totaal leven er ongeveer 530 vluchtelingen in het kamp Munigi, in de buurt van de Oost-Congolese stad Goma. Volgens Ruiz vragen de Zuid-Soedanese vluchtelingen al een aantal maanden om verplaatsing naar een ander land. Maar geen enkel land wil hen opnemen. Ook Congo, dat al decennia problemen heeft met rivaliserende rebellengroepen, ziet de vluchtelingen liever vertrekken.

Afgelopen vrijdag zijn acht vluchtelingen akkoord gegaan met terugplaatsing naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. De andere vluchtelingen durven niet terug te gaan naar hun thuisland en zijn gefrustreerd over de slechte omstandigheden in het kleine opvangkamp in Oost-Congo.

Vorige maand twee VN-medewerkers vermoord in Congo

Eind maart werden de lichamen gevonden van twee VN-medewerkers in Congo. De Amerikaan en een Zweed deden onderzoek naar de schending van mensenrechten in de provincie Kasai. Het geweld in deze centraal gelegen provincie laaide op nadat de stamhoofd werd vermoord en de militie Kamuina Nsapu zich liet gelden.

Lees ook: Congo stevent af op politiek geweld

Het is al maandenlang onrustig in Congo omdat president Joseph Kabila weigert op te stappen. Zijn ambtstermijn liep eind vorig jaar af. De oppositiepartijen weigeren hem als staatshoofd te erkennen.