Verdachte aanslag Rusland ‘indirect betrokken’

De verdachte heeft naar eigen zeggen alleen ‘instructies opgevolgd’. Bij de zelfmoordaanslag van 3 april kwamen veertien mensen om het leven.

Het gaat om de verdachte Abror Azimov. Geboren in 1990 in Kirgizië. Foto Sergei Karpukhin/ Reuters

Een verdachte die op zondag werd aangehouden heeft tijdens een hoorzitting aangeven dat hij indirect betrokken is geweest bij de zelfmoordaanslag in een metrostation in Sint-Petersburg. Dat meldt persbureau Reuters.

Bij de aanslag op 3 april van dit jaar kwamen veertien mensen om het leven en raakten meer dan vijftig personen gewond.

Veiligheidsdiensten denken dat Azimov dader aanslag heeft getraind

De verdachte Abror Azimov gaf aan dat hij niet wist dat hij meehielp met een terroristische aanslag: “ik volgde alleen instructies op”. Eerder vandaag meldden Russische media dat Azimovs advocaat had gezegd dat hij “volledig had bekend”. De Russische veiligheidsdiensten vermoeden dat hij de zelfmoordenaar Akbarzjon Dzjalilov heeft getraind.

De politie kwam Azimov op het spoor na het doorzoeken van de telefooncontacten van Dzjalilov. Daaruit bleek dat ze contact hadden gehad voor de aanslag. Azimov had op 3 april, de dag van de aanslag, twee nieuwe telefoons en simkaarten gekocht.

Alle verdachten afkomstig uit Centraal-Azië

Azimov is geboren in 1990 in Kirgizië. Ook de 22-jarige Dzjalilov is geboren in deze Centraal-Aziatische republiek. Acht andere verdachten die zijn opgepakt in Rusland zijn ook allemaal afkomstig uit Centraal-Azië.

Lees ook: Moeten we meer terreur uit Centraal-Aziatische hoek vrezen?

Het is niet voor het eerst dat de Centraal-Aziatische regio in verband wordt gebracht met terreurdaden. Ook de dader van de aanslag in Stockholm, waar vier mensen omkwamen, is afkomstig uit deze regio. Het gaat om de 39-jarige Rachmat Akilov uit Oezbekistan. Zijn asielaanvraag in Zweden was afgewezen. Uit een rapport van de denktank International Crisis Group blijkt dat tussen de 2.000 en 4.000 Centraal-Aziaten vechten voor Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak.

    • Huib de Zeeuw