Turkije verlengt noodtoestand

Opnieuw wordt de noodtoestand, al van kracht sinds de mislukte coup van afgelopen zomer, met drie maanden verlengd.

De Turkse president Erdogan geeft een speech in Ankara, daags na het referendum over de grondwetswijziging die hem aanzienlijk meer macht geeft.
De Turkse president Erdogan geeft een speech in Ankara, daags na het referendum over de grondwetswijziging die hem aanzienlijk meer macht geeft. Foto AP

De ministerraad van Turkije heeft maandagavond besloten de noodtoestand, die al van kracht is sinds de mislukte coup van afgelopen zomer, opnieuw met drie maanden te verlengen. De beslissing wordt nu voorgelegd aan het Turkse parlement, waarin de AK-partij van president Erdogan een meerderheid heeft.

Volgens een woordvoerder moet de strijd tegen terroristische organisaties “kunnen doorgaan zonder genade”, schrijft AP. Hij verwees daarbij naar volgelingen van de in de Verenigde Staten levende geestelijke Fethullah Gülen. In een eerder stadium had de Nationale Veiligheidsraad van Turkije al aangeraden de noodtoestand per 19 april voor de derde keer te verlengen.

Misbruikt voor referendum

Onder de noodtoestand worden vrijheden ingeperkt en krijgen de autoriteiten meer macht om mensen vast te zetten. Volgens internationale waarnemers is van die omstandigheden gebruik gemaakt tijdens de campagne in aanloop naar het referendum waarin de Turken afgelopen zondag besloten de macht van hun president belangrijk uit te breiden. Zo zou het ja-kamp staatsmiddelen hebben misbruikt, en zou de noodtoestand gebruikt zijn om de nee-campagna dwars te zitten. Zo ontstond een ongelijk speelveld. Het referendum, dat uitmondde in een krappe overwinning voor president Erdogan, zou daarom niet voldoen aan internationale standaarden.

De Turkse president verwierp maandagavond de kritiek van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). “Ze moeten hun plaats kennen”, zei Erdogan in een speech ten overstaande van zijn aanhangers in Ankara.

“Wij zien, horen of erkennen de politiek gemotiveerde verslagen van de waarnemers niet.”

Erdogan kreeg in de nacht van maandag op dinsdag steun van de Amerikaanse president Trump, die zijn Turkse ambtsgenoot telefonisch feliciteerde met de uitslag. Ook zou Trump Erdogan hebben bedankt voor zijn steun voor de raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis begin deze maand.